Het verbruik is niet verminderd, maar er wordt meer in het buitenland gekocht en gesmokkeld.
Volledig scherm
Het verbruik is niet verminderd, maar er wordt meer in het buitenland gekocht en gesmokkeld. © ANP XTRA

Alcoholsmokkel sterk gestegen sinds regering accijnzen heeft verhoogd

BinnenlandDe douane ontdekte vorig jaar een pak meer fraude met alcohol. Daarbij was 17 miljoen euro aan rechten ontdoken. In 2017 was dat slechts 10,9 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Roel Deseyn opvroeg bij minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). De smokkel boomt sinds de regering de accijnzen in 2015 heeft verhoogd, schrijft De Tijd.

54 reacties

  • Rik Bogaert

    5 jaar geleden
    En natuurlijk gaan we naar Luxemburg om alcool. Eens goed gaan eten, wat sigaretten, wat alcool, en onze dag is goed. En, geen taksen zoals we hier moeten afdokken! Leve Luxemburg!
  • Dirk Vregels

    5 jaar geleden
    Och arme 17 miljoen minder inkomsten. Belgen deden vorig jaar voor 24 miljard boodschappen in supermarkten over de grens hetgeen een BTW verlies van 5 miljard is. "Less is more" beste politiekers. Hoge BTW dwingt mensen richting buitenland en zet aan tot smokkelen en een zwarte markt.
  • Ronny Biesen

    5 jaar geleden
    Smokkelen noemen ze dat nu? We leven in Europa, dus kan ik toch kopen waar ik wil? Of niet? Dan is er ook geen Europa nodig. Dat is pas een besparing.
  • Hugo Bavré

    5 jaar geleden
    Ik heb het wel gehad met de alcoholdrinkers die massa zwerfvuil achter laten in de bossen en langs de openbare weg. Teveel alcoholgebruik is slecht voor de gezondheid, kan verslavend zijn en legt druk op onze sociale zekerheid, geld dat beter kan gebruikt worden voor echt zieke mensen. Boete op smokkelwaar drastisch verhogen is de boodschap en voertuig in beslag nemen.
  • andre van de wege

    5 jaar geleden
    laat de accijnzen verminderen.