Betogers tegen de wettelijke pensioenleeftijd van 67 jaar.

SP.A stapt enkel in federale regering als pensioenleeftijd wordt verlaagd naar 65 jaar

De Vlaamse socialisten maken er een breekpunt van om de pensioenleeftijd opnieuw te verlagen naar 65 jaar. Zonder die maatregel wil de SP.A niet in een federale regering stappen.

De centrumrechtse federale regering-Michel I (N-VA, CD&V, Open VLD en MR) heeft de pensioenleeftijd de voorbije regeerperiode verhoogd van 65 naar 67 jaar tegen 2030. Op die manier moeten de pensioenen betaalbaar blijven, is de argumentatie. Langer werken, levert meer inkomsten op.

De SP.A wil die maatregel terugdraaien en de pensioen­leeftijd opnieuw verlagen naar 65 jaar. "Voor ons is dat een breekpunt", zegt Kamerfractieleider Meryame Kitir aan VRT NWS. "Er is geen draagvlak om te werken tot 67 jaar." Kitir verwijst onder meer naar een peiling van VRT NWS en andere media, waaruit blijkt dat zowel in Vlaanderen als in Wallonië en Brussel een grote meerderheid van de inwoners tegen de pensioenleeftijd op 67 jaar is.

Bovendien neemt de regering geen enkel initiatief om ervoor te zorgen dat mensen langer kunnen werken en dat op een draaglijke manier kunnen doen, voegt Kitir er nog aan toe.

Meryame Kitir

Maar belangrijker dan die pensioenleeftijd is het aantal loopbaanjaren, vindt de SP.A. Voor de socialisten is 42 jaar werken voldoende om met pensioen te kunnen gaan (dus ook als u nog geen 65 bent) en om een minimaal pensioen van 1.500 euro te krijgen.

Wie langer dan zijn 65e wil werken, kan dat zeker, zegt de SP.A "Daarvoor willen we de pensioenbonus weer invoeren. Dat was een goede stimulans. Mensen konden langer werken voor meer pensioen. Nu zien we dat mensen vandaag langer moeten werken voor minder pensioen. Daar past de SP.A voor."

En de andere partijen?

Niet in een federale regering, zonder verlaging van de pensioenleeftijd dus. Hoe zit het met de andere partijen? Vindt de SP.A daar partners voor? Uit onze kiesapplicaties De Stemtest en SOS Keuzestress blijkt dat de N-VA, Open VLD en CD&V tegen een verlaging naar 65 jaar zijn. Dan zouden de kosten van de vergrijzing (het ouder worden van de bevolking) weer te veel stijgen, zeggen die partijen.

De PVDA en Vlaams Belang zijn wel voorstander van een verlaging naar 65 jaar. Groen pleit niet meteen voor een verlaging van de wettelijke pensioen­leeftijd, maar benadrukt net als de SP.A het belang van het aantal loopbaan­jaren. Wie 42 jaar gewerkt heeft, kan met pensioen, is dezelfde redenering als bij de SP.A. "Dat is een veel rechtvaardiger systeem."

Meest gelezen