Imogen Napper
Volledig scherm
© Imogen Napper

“Biologisch afbreekbare” zakjes overleven zo maar even drie jaar in de natuur

Plastic zakjes die zogenaamd ‘biologisch afbreekbaar’ zijn, blijven intact en zelfs perfect bruikbaar na drie jaar in de zee of de grond. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Plymouth gepubliceerd in Environmental Science and Technology.

7 reacties

  • Lore Kluwer

    5 jaar geleden
    Heel dat gedoe met te betalen winkelzakken is een lucratief handeltje voor de winkels. Meer niet. Als winkels zo inzitten met het milieu, zouden ze perfect gratis papieren zakken kunnen geven. Die zouden sowieso recycleerbaar zijn.
  • Gerda Vetmuylle

    5 jaar geleden
    In België bestaat een uniek bedrijf gespecialiseerd in het maken van afbreekbaar zakken , en het is zelfs geen plastiek, het lijkt er op. Hun materialen zijn binnen enkele maanden volledig afgebroken in het milieu. Maar ze krijgen niet de nodige aandacht. Jammer.
  • Lisette Theunis

    5 jaar geleden
    Als er maar BIO of groen voor staat dan zal het wel ok. zijn. Bvb. groene stroom, bio zeep of afbreekbare roudup enz. De 30000 lobbyisten in de eu doen waar ze dik voor betaald worden. Iedereen in de zak zetten. Na de verkiezingen krijgen we eindelijk ook groene belastingen erbij, of zijn het bio Co2 milieutaksen ?
  • Carla Van Geel

    5 jaar geleden
    Gedurende die 3 jaar zullen walvissen dus nog altijd het slachtoffer zijn van een maag vol brol. Hoelang kunnen die industrie en de voedsel misbruiken nog verder doorgaan en hoe zijn die controles als ze al zijn vastgelegd. Wanneer worden de verantwoordelijken voor soortgelijke zaken nu eindelijk eens gestraft?
  • Gunter De Ryck

    5 jaar geleden
    Vraag is natuurlijk welk label deze zak had. Een label 'OK Compost' wil enkel zeggen dat het composteerbaar is in een professionele installatie na een thermoshock van 70°C. Het label 'OK Compost Home' garandeert wel dat de zak op de composthoop mag. De labels 'OK Biodegradable Soil ' en 'OK Biodegradable Water' garanderen dan weer dat de zakken voor minstens 90% worden afgebroken in respectievelijk de bodem en zoet water. Uit het artikel kan niet afgeleid worden om welk type label het ging!