Direct naar artikelinhoud
MilieuPlastic

Zelfs na 3 jaar in de oceaan kun je een bio-afbreekbaar zakje nog gebruiken voor je boodschappen

Een zakje voor groenten en fruit in een supermarktBeeld BELGA

Zelfs na drie jaar blootstelling aan de natuur, in de oceaan of de aardbodem, zijn biologisch afbreekbare zakjes nog intact genoeg om boodschappen te dragen. Dat blijkt uit universitair onderzoek. Composteerbare zakjes desintegreren iets beter.

Wetenschappers van de University of Plymouth onderzochten verschillende types van biologisch afbreekbare, composteerbare en gewone zakjes. Ze stelden ze langdurig bloot aan zee, aarde en lucht. Geen enkel type desintegreerde volledig. Zakjes met het label biologisch afbreekbaar kwamen slecht uit de test. Ze waren na drie jaar nog in staat om boodschappen te dragen.

“Ik denk dat je verwacht van iets met zo’n label dat het sneller afbreekt dan een conventionele plastic zak”, zegt Imogen Napper, die de studie leidde. “Maar ons onderzoek toont aan dat dit ook na meer dan drie jaar niet het geval is.”

Zelfs na 3 jaar in de oceaan kun je een bio-afbreekbaar zakje nog gebruiken voor je boodschappen
Beeld BELGA

Zakjes met het label composteerbaar verdwenen wel in een oceaanomgeving, al wijzen de wetenschappers erop dat verder onderzoek nodig is om uit te maken welke deeltjes overblijven. In de bodemtest overleefde dit type zakjes wel, maar ze waren niet meer in staat om boodschappen te dragen zonder te scheuren.

De toegenomen bezorgdheid over de wereldwijde vervuiling van plastic heeft geleid tot een groei van bio-afbreekbare en composteerbare alternatieven. Het onderzoek wijst erop dat die producten vaak vergezeld gaan van argumenten als ‘sneller gerecycleerd dan gewoon plastic’ of ‘plantaardig alternatief voor plastic’.   

Volgens de onderzoekers tonen hun resultaten aan dat geen enkele van de zakken in drie jaar tijd beduidend desintegreert. Ook Greenpeace vroeg in het verleden dat alternatieve materialen volledig composteerbaar zouden zijn.