Direct naar artikelinhoud
PolitiekBegroting

‘Regering-Michel verdient zware buis voor begroting’

‘Regering-Michel verdient zware buis voor begroting’
Beeld BELGA

De regering-Michel verdient een erg slecht rapport voor haar begrotingswerk. Dat zegt André Decoster, hoogleraar overheidsfinanciën aan de KU Leuven, in een blog waarover De Tijd bericht.

De (voormalige) regeringspartijen benadrukken steeds dat ze dan wel geen begroting in evenwicht hebben bereikt, maar stellen dat het tekort de afgelopen jaren fors gezakt is, van 3,1 procent (14 miljard) van het bruto binnenlands product (bbp) naar 0,8 procent (3,6 miljard). Maar die argumentatie doorprikt Decoster. Volgens hem valt de daling van het tekort in ruime mate te verklaren door de economische conjunctuur, en niet door het regeringsbeleid.

“Wat zouden we denken van een wielertoerist die stoeft met zijn gemiddelde snelheid als hij het hele parcours forse meewind had, of vooral afdalingen voor de wielen kreeg. Dat is wat de regering doet.”

Structureel tekort

Om het begrotingsbeleid echt te evalueren moet het effect van die gunstige economische groei - de meewind dus - geneutraliseerd worden. Een betere graadmeter is volgens de professor dan ook het structurele tekort. “Dat meet het onderliggende vermogen of de wattage in zuivere omstandigheden, zoals op een fiets in een sportlabo”, trekt Decoster zijn metafoor door.

En als je naar dat structurele tekort kijkt, “bleef de regering steevast onder de planning en schoof ze haar zelf geformuleerde doelstelling jaar na jaar voor zich uit”, analyseert hij. Dat structurele tekort bedroeg eind 2018 (op het moment dat N-VA de regering verliet) 1,5 procent of zo’n 6,75 miljard euro. Bij ongewijzigd beleid stijgt dat naar 2,4 procent of 11 miljard euro. Nochtans had de regering beslist om de begroting in 2018 structureel in evenwicht te brengen. 

André DecosterBeeld rv

Zware buis

“Dit is een zware buis”, zegt Decoster. “Los van het feit of men een structureel evenwicht wenselijk acht, kan niemand om het feit heen dat de beloften niet werden ingelost.” Wat volgens Decoster zelfs nog erger is:  “Men heeft de toekomst fel belast.” Volgens Decoster was de regering-Michel dan ook niet de ‘hervormingsregering’ zoals ze zichzelf graag voorstelde.

Voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is niet te spreken over Decosters analyse. “Excuseer professor Decoster? Nominaal saldo van -3,1 naar -0,7. Structureel van -2,9 naar -1,3. Structureel is dat de derde beste verbetering binnen de eurozone, ondanks ook enkele tegenwinden.”

Twitter bericht wordt geladen...