Direct naar artikelinhoud
Venezuela

Voeren de VS psychologische oorlog in Venezuela?

President Maduro vorig jaar juni tijdens een militaire parade in Valencia.Beeld EPA

Vlak voor de invasie van 2003 belde het Amerikaanse leger in het geheim met Iraakse generaals om ze over te halen te deserteren. Het was een sterk staaltje psychologische oorlogsvoering van de VS. Probeert Washington nu hetzelfde in Venezuela met de bewering dat president Maduro dinsdag halsoverkop het land wilde verlaten richting Cuba?

Het bericht voedde direct de speculaties waar Maduro nou precies was.  Want terwijl oppositieleider Juan Guaidó met overgelopen militairen op straat verscheen en een coup op handen leek, schitterde Maduro lang door afwezigheid. Alleen zijn ministers lieten iets van zich horen.

De bewering van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo, dat Maduro op de vlucht zou zijn, zorgde dinsdagavond direct voor grote consternatie in Venezuela. De boodschap aan de generaals die de president nog in het zadel houden, was overduidelijk: als de president het hazenpad kiest, waarom steunen jullie hem dan nog? 

In Irak zorgde de psychologische oorlogsvoering van de VS ervoor dat complete legereenheden geen tegenstand boden toen Irak werd binnengevallen. Opvallend was ook dat Pompeo het nieuws bekendmaakte op CNN, de zender die in Venezuela live verslag deed van Guaidó’s actie. 

Bovendien was het moment cruciaal. Uren nadat Guaidó de legertop had opgeroepen Maduro in de steek te laten, volop aangemoedigd door het Witte Huis, was nog altijd geen enkele generaal of legereenheid naar hem overgelopen. Dit is al maanden de grote frustratie van de oppositie en de regering-Trump. Want de enige manier om van Maduro af te komen, zo wordt erkend, is door het leger los te weken van het regime.

Tot grote frustratie van het Witte Huis en oppositieleider Juan Guaidó, blijft het leger nog massaal achter president Maduro staan.Beeld AP

‘Desinformatie’

“Het is al een tijd geleden dat iemand Maduro heeft gezien”, beweerde Pompeo. “Hij had een vliegtuig klaarstaan op de landingsbaan, hij wilde in de ochtend vertrekken maar de Russen zeiden dat hij moest blijven.” Het ‘breaking news’ van Pompeo, die geen bewijzen gaf voor zijn verhaal, werd direct overgenomen door andere media. 

De woorden van de minister zullen zeker zijn aangekomen bij de legertop. Het zal ze aan het denken hebben gezet. Maar voorlopig blijven de hoogste militaire leiders nog eensgezind het Maduro-regime steunen. Zo leek het woensdag tenminste. 

Psychologische oorlogsvoering of niet, Pompeo’s woorden zorgden er wel voor dat Maduro en Rusland gedwongen waren om snel in actie te komen. “Desinformatie”, zo noemde Moskou de bewering van Pompeo. “Washington heeft zijn best gedaan om het Venezolaanse leger te demoraliseren en gebruikt nu nepnieuws als onderdeel van een informatieoorlog”, aldus een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maduro verscheen zelfs op televisie om het land toe te spreken. “Alsjeblieft, meneer Pompeo, u bent niet serieus”, zei de president. Hij noemde de claims van de minister “dwaas, leugens en manipulatie”. Pompeo zelf wilde tegen CNN, dat inmiddels uit de lucht is genomen in Venezuela, niet zeggen waar hij zijn informatie vandaan had. “Wij praten daar met veel, heel veel mensen”, aldus de minister.