© NORM/Kickstarter

Belgen brengen ‘milieuvriendelijkste sneaker ooit’ op de markt

Brusselaars Nicolas Lavigna, Arnaud Vanderplancke en Antoine Bodart lanceren in september 2019 hun sneakerlabel NORM en willen uitgroeien tot het meest milieuvriendelijke sneakermerk ter wereld. Om hun droom te realiseren haalden ze al 39.000 euro op via crowdfunding, genoeg om een eerste model te produceren.

lla

“We werken alle drie in de schoenenwereld en zijn echt gek op sneakers”, zegt Lavigna in een interview met Fashion United. “Maar tegelijk is de mode-industrie de op een na meest vervuilende industrie ter wereld. Wij wilden graag met een schone lei beginnen en begonnen na te denken over alle stappen die bij het maken van schoenen komt kijken.”

NORM

De jongemannen droomden van een modelabel dat tegelijk stijlvol en ecologisch was: achttien maanden later werd NORM geboren. “Onze sneakers worden gemaakt in Portugal en alle onderdelen komen uit Europa om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, die tot tachtig procent lager is dan bij een standaard paar schoenen.” Ook worden er voor elk paar afgewerkte sneakers twee bomen geplant, in samenwerking met de stichting ‘Graines de Vie’.

Om hun dromen waar te maken, startte het trio een crowdfundingcampagne en haalden ze al 39.000 euro op. “Op die manier kunnen we het eerste model financieren en een community creëren.” Het resultaat daarvan is een minimalistische sneaker die verkrijgbaar is in vijf verschillende kleuren en tien maten. Voor een paar schoenen tel je via de webshop zo’n 160 euro neer.

Appelleer

Maar NORM is lang niet de enige die de mode-industrie proberen te verenigen met een kleinere ecologische voetafdruk. Eerder kwam het cultmerk Komrad ook al met een sneaker, gemaakt uit appelleer en ook sportmerk Adidas is volop aan het experimenteren met milieuvriendelijke sneakers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer