© Natuur en Bos

Wolvin Naya is hoogzwanger en krijgt komende dagen welpjes

De geruchten zijn waar: wolvin Naya is hoogzwanger en krijgt een van de komende dagen welpjes. Dat blijkt uit recente foto’s die het Agentschap Natuur en Bos en het INBO in Limburg maakten.

Guy Stevens

Er waren al vermoedens door eerdere beelden en waarnemingen, waarop het leek alsof Naya stilaan een bolle buik aan het krijgen was. De nieuwe foto’s tonen het volgens experten overduidelijk: de wolvin is drachtig en krijgt wellicht de komende dagen al welpjes. De bevalling zal wellicht gebeuren op een afgelegen en beschutte plaats, waar Naya en August zich zullen nestelen.

Drie à vier welpjes

Bang moeten we hier niet door worden, klinkt het bij Natuur en Bos. “De zwangerschap en de geboorte maken de wolven nog voorzichtiger en schuwer dan voorheen”, klinkt het. Het wordt de eerste worp van Naya, dus gaat het wellicht om drie à vier welpjes. Naya zal erbij blijven en August zal voor eten zorgen.

“De eerste weken blijven de welpen in het nest”, aldus Natuur en Bos. “Pas tegen de zomer zullen ze hun eerste voorzichtige pootjes buiten zetten. Ze blijven in het begin altijd in de buurt van het hol. In de herfst zullen ze mee gaan op jacht en de kneepjes van het vak leren van hun ouders. In de winter evolueren ze tot volwaardige jagers en kunnen ze voor hun eigen voedsel zorgen. Op een leeftijd van 8 tot 22 maanden verlaten de jonge wolven hun roedel en gaan ze op zoek naar een eigen stek. Ze kunnen dan zeer grote afstanden afleggen. Op deze manier zijn ook Naya en August uit Duitsland tot in Noord-Limburg getrokken. Angst voor een overvloed aan wolven op één plaats is dus ongegrond. In een territorium is enkel plaats voor één koppel wolven met jongen.”

Voorzorgen zijn nodig

Omdat het wolvengezin nu meer voedsel nodig zal hebben, bestaat er een risico voor het vee. “Vooral schapen staan dan op het menu. En nu er meer magen gevuld moeten worden, is het risico er zeker. Je weides beschermen door een raster dat wolvenproof is, is dan ook meer dan ooit aangewezen. Camerabeelden bevestigden al de efficiëntie van dergelijke maatregelen. Bovendien is ook een subsidieregeling uitgewerkt. Wolven bestrijken een territorium van ruim 200 vierkante kilometer of 20.000 hectare, een raster plaatsen rond de wolven is dus niet aan de orde.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER