Direct naar artikelinhoud
IPBES

Schokkende conclusie rapport: ‘Natuur is al deels verloren, wat nog overblijft is in verval’

Schokkende conclusie rapport: ‘Natuur is al deels verloren, wat nog overblijft is in verval’
Beeld REUTERS

Verwoeste ecosystemen, vervuild water, slechte lucht, honderdduizenden levende wezens die met uitroeiing zijn bedreigd... Het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) onthult in een 1.800 pagina’s tellend rapport dat ‘een groot deel van de natuur al is verloren, en dat de rest in verval is.’

Robert Watson, de voorzitter van het Intergouvernementeel Platform, waarschuwt bij het begin van de IPBES-conferentie in Parijs voor de vernietiging van een veelvoud aan soorten. Die bedreigt de mensheid minstens even erg als de klimaatverandering.

Alle mensen moeten hun verantwoordelijkheid opnemen, zegt Watson. De mensheid is immers afhankelijk van de biodiversiteit. Het verlies daarvan heeft economische, sociale, morele en ethische gevolgen.

Even bedreigend als klimaatverandering

“De bewijzen zijn onweerlegbaar. Onze vernietiging van de biodiversiteit en de ecosysteemdiensten heeft een niveau bereikt dat ons welzijn minstens even erg bedreigt als de klimaatveranderingen die door de mens zijn teweeggebracht”, zegt de voorzitter.

De IPBES vergadert in Parijs met afgevaardigden uit meer dan 130 landen over de resultaten uit het globale rapport over de toestand van de natuur. Het gaat vooral om een samenvatting van het rapport, om politici een basis voor hun beleid te bieden. Doel is om een wereldwijd aanvaarde algemene stand van zaken op te maken, om problemen en mogelijke oplossingen op te lijsten. Drie jaar lang hadden ongeveer 150 experts uit 50 landen gewerkt aan het rapport.

Volgens Audrey Azoulay, algemeen directeur van Unesco, is de conferentie ‘historisch’. “De noodtoestand brengt ons bij elkaar”, zei ze.