Direct naar artikelinhoud
VSDonald Trump

Trump overlegt met Poetin over kernwapens en verkneukelt zich over uitkomst Mueller-rapport

Trump en Poetin schudden elkaar de hand in Helsinki.Beeld AP

De Amerikaanse president Trump heeft vrijdag met zijn Russische ambtgenoot Poetin overlegd over een akkoord waarmee zij hun kernarsenalen verder kunnen beperken. Trump en Poetin spraken ruim een uur met elkaar via de telefoon. 

“We hadden het over een kernakkoord waarbij wij er minder maken en zij er minder maken en waarbij we misschien zelfs iets van de enorme vuurkracht kwijtraken die we nu hebben”, zei Trump na afloop van het gesprek. Volgens hem hebben de twee het ook gehad over een mogelijke driehoeksdeal waarvan ook China deel zou uitmaken. “En ik heb al met China gesproken. Ze willen heel graag met zo'n akkoord meedoen.”

Trump maakte niet duidelijk waarover hij het precies had, maar vermoedelijk gaat het om een nieuw akkoord over de middellangeafstandsraketten. De Amerikaanse regering zegde het oude INF-akkoord met Rusland begin dit jaar op, meteen gevolgd door Rusland. Het INF-akkoord verbiedt de plaatsing van alle vanaf de grond te lanceren raketten met een bereik tussen de 500 en 5.500 kilometer. De VS beschuldigen Rusland ervan dat het een nieuwe kruisraket met dat bereik, de SSC-8, heeft ontwikkeld.

Kennelijk mikken de VS nu op een nieuwe versie van het INF-akkoord, ditmaal met China erbij. Dat land heeft zelf ook middellangeafstandsraketten geplaatst, waartegen Rusland en de VS weer tegenwicht willen bieden. Volgens experts heeft Rusland de SSC-8 vooral ontwikkeld als antwoord op de Chinese dreiging.

De kernwapenbesprekingen liggen al geruime tijd stil tussen de VS en Rusland, met als gevolg dat er ook twijfel ontstond over de houdbaarheid van het New START-akkoord over de strategische kernwapens dat in 2021 moet worden verlengd.

Venezuela

Poetin en Trump hadden het ook over de crisis in Venezuela, waarin zij lijnrecht tegenover elkaar staan. Rusland steunt het linkse bewind van president Nicolás Maduro, terwijl de VS achter oppositieleider Juan Guaidó staan. Die heeft zichzelf uitgeroepen tot interim-president. Volgens Trump zou Poetin hebben laten doorschemeren dat Rusland niet betrokken wil raken bij de crisis in Venezuela, “behalve dat hij graag iets positiefs ziet gebeuren”.

De twee hadden het ook even over het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller, waarin deze concludeerde dat Trump niet met de Russen heeft samengespannen om de verkiezingen te beïnvloeden. Volgens Trump “glimlachte Poetin een beetje toen hij zei dat de olifant uiteindelijk een mug was gebleken”.