Direct naar artikelinhoud
Zaak-Julie Van Espen

Vier jaar voor verkrachting maar niet naar gevangenis: wat we weten over de moordverdachte in de zaak-Julie Van Espen

Moordverdachte Steve BakelmansBeeld rv

De vrees van het parket werd gisteren bewaarheid: het lichaam van de vermiste Julie Van Espen (23) is gevonden in het Albertkanaal. Moordverdachte Steve Bakelmans wordt vandaag voorgeleid voor de rechtbank. De man heeft een zwaar gerechtelijk verleden en werd in 2017 veroordeeld voor verkrachting. Er is veel onbegrip over het feit dat hij van die veroordeling geen dag uitzat. Hij zou de moord op Julie gisteren bekend hebben.

Wie is de man?

De 39-jarige man met de rugzak werd geïdentificeerd als Steve Bakelmans. Hij is geen onbekende voor het gerecht en werd al veroordeeld voor verschillende zedenfeiten. De politie was sinds afgelopen zondagnacht op zoek naar de man als “belangrijke getuige” in de zaak.

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens gaf gisteravond nog extra informatie over de verdachte. “De verdachte heeft van 2004 tot 2008 vierenhalf jaar gevangenisstraf uitgezeten voor feiten van onder meer diefstallen, verkeersmisdrijven, heling en een verkrachting op een meerderjarige”, luidt het. 


Eind 2016 pleegde hij een diefstal met geweld en een verkrachting, waarvoor hij tweeënhalf maanden in voorhechtenis zat. Bij de verwijzing van deze zaak door de raadkamer naar de correctionele rechtbank, begin 2017, besliste de raadkamer hem vrij te laten onder voorwaarden, in afwachting van zijn proces.

De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde hem in datzelfde jaar tot vier jaar gevangenisstraf, maar hij ging in beroep en werd daarbovenop vrijgelaten. Dat de man van de vier jaar geen dag moest uitzitten, stuit op onbegrip.

Die beroepsprocedure begon lang aan te slepen, wat Geens betreurt. “Ik betreur dat heel erg. In het bijzonder omdat ik er alles aan heb gedaan om de doorlooptijden van strafzaken te verkorten.”

Hoe is Steve Bakelmans betrokken?

Steve Bakelmans werd gefilmd door bewakingscamera’s vlak bij de buurt waar de bebloede kledingstukken van Julie werden teruggevonden. Hij wandelde in de richting van het Albertkanaal dat 100 meter verderop ligt en waar het lichaam van Julie is gelokaliseerd.

Die buurt, rond de Gabriël Theunisbrug over het Albertkanaal, is vooral bekend door de Antwerpse concertzaal Sportpaleis. Een troosteloze omgeving, zeker, maar de omgeving staat niet bekend als gevaarlijk.

Bakelmans werd na de verdwijning gefilmd met het fietsmandje van Julie in zijn handen. Maar de federale politie photoshopte het gisteren weg uit de bewakingsbeelden van het opsporingsbericht, zo melden politiebronnen. Het lijkt erop dat de politie Bakelmans meteen als verdachte zag, maar besloot over een “getuige” te spreken. Wellicht een doordachte strategie. “Daklozen geven niet zo rap andere daklozen aan bij de politie”, zegt een man die zelf uit het milieu komt en Bakelmans daar leerde kennen.

De 39-jarige zou gisteren de moord op Julie bekend hebben, zo melden verschillende kranten. Het parket wou dit voorlopig nog niet bevestigen.

De verdachte op de originele bewakingsbeelden, met het fietsmandje.Beeld rv
Hoe is Steve Bakelmans betrokken?
Beeld Federale Politie

Hoe is Bakelmans opgepakt?

De verdachte werd deze middag in het station van Leuven van een trein gehaald en opgepakt. De politie kon de man lokaliseren aan de hand van een gsm-signaal en wachtte de aankomende trein in het station op. Er waren op dat moment al meer dan 200 tips binnengelopen over de verdwijning en de identiteit van de man.

Een daarvan was de tip van een schildersbaas en zijn knecht: ‘Toen ik die foto zag, wist ik: ja’