Dokter niet gezien, maar hem wel dik betaald

© ss

Ziekenhuizen in België rekenen steeds vaker ereloonsupplementen aan voor het werk van artsen die amper of zelfs geen contact hebben met patiënten. Het gaat bijvoorbeeld om radiologen die scans

uitvoeren of dokters die in het lab werken. Onder meer door die verborgen supplementen betalen

patiënten steeds meer uit eigen zak. De Christelijke Mutualiteit wil komaf maken met de praktijk en vraagt om een verbod.

Jonas Mayeur

Ruim 1.460 euro. Zoveel betalen patiënten gemiddeld voor een ziekenhuisopname in een eenpersoonskamer. Dat blijkt uit de nieuwe Ziekenhuisbarometer van CM, die vandaag verschijnt. Het rapport is gebaseerd op een analyse van 1,4 miljoen ziekenhuisfacturen.

Meer dan 60 procent van de factuur (of 900 euro) bestaat uit ereloonsupplementen, extra bedragen die dokters mogen vragen bovenop de vaste tarieven als mensen voor de luxe van een kamer alleen kiezen. Vijf jaar geleden ging het nog om 56 procent, of 782 euro op een totaal van 1.379 euro. Ziekenhuizen rekenen steeds meer supplementen aan, zo concludeert het ziekenfonds. Alles samen betaalden patiënten in eenpersoonskamers vorig jaar zo’n 643 miljoen euro bovenop de standaardprijs voor hun verzorging, 5 procent meer dan het jaar daarvoor.

Logica zoek

Dat patiënten jaar na jaar meer uit eigen zak betalen, heeft drie oorzaken. Ten eerste blijven de maximale ereloonsupplementen die artsen mogen vragen, stijgen. “Nog eens twaalf ziekenhuizen hebben vorig jaar hun maxima opgetrokken”, zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp. “Ze doen dat onder meer om artsen aan zich te binden, maar ook om hun financiering te krijgen.”

Ten tweede kiezen mensen vaker voor eenpersoonskamer dan vroeger. “Dat is logisch: mensen verkiezen privacy. Het is echter veel minder logisch dat zij in zo’n kamer meer moeten betalen voor een medische behandeling.”

Ten slotte is er een tendens om vaker ereloonsupplementen aan te rekenen voor technische prestaties. “Destijds rekenden alleen artsen die rechtstreeks contact hadden met de zieken supplementen aan. Nu gebeurt het meer en meer voor labonderzoeken of scans. Dat baart ons zorgen.”

Verbod

Wie een hospitalisatieverzekering heeft, krijgt minstens een deel van de supplementen terugbetaald. “Maar twee miljoen Belgen hebben geen hospitalisatieverzekering”, zegt Van Gorp.

De Christelijke Mutualiteit vraagt dringend beperkingen op de supplementen. Extra aanrekenen voor labonderzoek, scans en reanimatie zou zelfs helemaal verboden moeten worden.

“De gebrekkige financiering door de overheid dwingt ziekenhuizen alle mogelijk middelen aan te wenden om niet in het rood te gaan”, zegt Van Gorp. “We moeten dringend naar een volledig nieuw systeem met een correcte financiering van ziekenhuizen en artsen. Want nu is de patiënt de dupe. We horen verhalen van patiënten die worden gepusht om een eenpersoonskamer te kiezen. Het alternatief: langer wachten of een andere arts kiezen. Wie meer geld heeft, krijgt dus sneller hulp. We dreigen zo te evolueren naar een geneeskunde op twee snelheden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen