Direct naar artikelinhoud
Het Lam GodsUpdate

Gents plein opengebroken in zoektocht naar Rechtvaardige Rechters, stadsbestuur weet van niets: ‘Wij gaan dit niet betalen’

De Kalandeberg.Beeld TVPG

Aan de Gentse Kalandeberg werd dinsdagmiddag gegraven naar de mogelijke schuilplaats van het verdwenen paneel de Rechtvaardige Rechters van het Lam Gods. Wederom zonder resultaat. “We zijn heel teleurgesteld”, meldt oud-burgemeester Daniel Termont. Het Gentse stadsbestuur was niet op de hoogte en is not amused: “Wij gaan dit niet betalen.”

Elf maanden geleden hield Termont al een persconferentie over het verdwenen paneel, samen met jeugdschrijver Marc De Bel en amateurspeurder Gino Marchal. Het is datzelfde trio dat nu ‘nieuwe elementen’ heeft, en opnieuw de Kalandeberg aanduidt als vindplaats. 

Gino Marchal heeft op oude tekeningen bij de dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen namelijk ontdekt dat er een soort koker onder de Kalandeberg kan zitten, waarin het paneel perfect verstopt zou kunnen worden. Hij baseerde zich daarvoor opnieuw op woorden en cijfers uit een nooit verstuurde brief van de vermeende dief van het paneel, Arsène Goedertier.

Volgens deze speurders ligt het paneel in een koker onder de Kalandeberg, ten zuiden van de fontein.Beeld KOS

Het pleintje ligt op wandelafstand van de Sint-Baafskathedraal en in 1932 zouden er rioleringswerken geweest zijn. Goedertier zou het paneel in een onderaardse koker of gang kunnen verborgen hebben, stelden de auteurs, maar het onderzoek leverde toen geen aanwijzingen op dat er zich een koker onder de grond bevond. 

De aangepaste theorie gaat terug op tekeningen bij de Gentse dienst Wegen, Bruggen en Waterlopen, waarop een koker onder de Kalandeberg staat. De locatie werd gevonden via woorden en cijfers uit de laatste afpersingsbrief die Goedertier nooit verstuurde.

Alleen: het paneel in de koker blijkt een ijzeren muurladder te zijn. “We waren ervan overtuigd dat het een gemiste kans zou zijn om deze sluitende theorie niet te onderzoeken”, reageert Termont. “Ik had mijn woord gegeven aan Gino en Marc dat ik ook als gewone Gentse burger mijn best ging doen om het te onderzoeken. In de nv Denys hebben we dan een aannemer gevonden die de werken wou subsidiëren.” De aannemer herstelt momenteel de Kalandeberg in zijn oorspronkelijke vorm.

Stadsbestuur not amused

Schepen van openbare werken Filip Watteeuw kan niet lachen om de werken. “Dit kan zomaar niet. Het stadsbestuur wist van niks. Wij gaan dit niet betalen”, klinkt het. “Versta mij niet verkeerd. Ook ik wil uiteraard dat de Rechtvaardige Rechters worden teruggevonden. Maar dat neemt niet weg dat de stad zomaar kan worden opengelegd.”

Gino Marchal blijft hopen dat zijn theorie de juiste was. “Ik denk dat het (paneel, nvdr.) daar kan gezeten hebben. We hebben een betonplaat gevonden die in elk geval van later dateert, dus na de jaren 30 moet de ruimte nog geopend geweest zijn.”