Direct naar artikelinhoud

Nieuwe regering moet meteen op zoek naar 7,4 miljard euro

Nieuwe regering moet meteen op zoek naar 7,4 miljard euro
Beeld Thinkstock

De volgende federale regering zal bij haar aantreden meteen voor 7,4 miljard euro moeten besparen of extra belasten. Tenminste, als ze tegen 2021 een begroting wil voorleggen die structureel in evenwicht is. De huidige regering heeft dat zopas nog beloofd.

Bij ongewijzigd beleid zal de Belgische begroting dit jaar afsluiten met een nominaal tekort van 1,3% of zo'n 6 miljard euro. Dat voorspelt de Europese Commissie. Volgend jaar zou dat oplopen tot 1,5% of 7 miljard. Het structurele tekort - dat geen rekening houdt met de goede conjunctuur en dus een betrouwbaardere graadmeter is voor onze financiën - loopt dit jaar op tot 1,4% (6,5 miljard), terwijl de regering-Michel mikte op 0,8%. 

Als de volgende regering niet ingrijpt, loopt dat volgend jaar op tot 1,8% (ruim 8 miljard). Dat is mijlenver verwijderd van het tekort van 'slechts' 0,2% dat ons land beloofd had, om één jaar later een evenwicht te realiseren. Alles samen wacht de volgende ploeg dus een inspanning van 1,6% of 7,4 miljard.

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) stipt aan dat Europa erkent dat het nominale tekort deze legislatuur met meer dan drie kwart verminderd is. Maar dat heeft vooral te maken met de goed draaiende economie.