Nog enkele maanden geduld: “Historische tramlijn 1 komt terug”

Aan de aansluiting van de Frankrijklei met het Operaplein op de Antwerpse Leien is vanochtend het laatste stukje tramsporen gelegd. Een belangrijke fase in de ingrijpende werken aan de Noorderlijn, die nu al drie jaar bezig zijn.

JaTi

Vanaf dit najaar moet de nieuwe tramlijn 1 over de gehele lengte van de Leien gaan rijden, van de Noorderplaats tot het Vlinderpaleis. Ook de tramlijn naar het Havenhuis gaat dan in gebruik. Op de Leien komen er ook 4 nieuwe haltes bij: Operaplein, Kipdorp, Paardenmarkt en Noorderplaats.

© Dirk Kerstens

“De werken zitten stilaan in de laatste rechte lijn”, weet schepen voor mobiliteit Koen Kennis. “Dit najaar is een belangrijk moment voor zowel de stad als de bewoners van de Leien. Voor het eerst in meer dan 50 jaar is er dan opnieuw een tramverbinding tussen het noorden en het zuiden van de stad over de Leien. Bovendien gaat volgens de huidige planning premetrostation Opera in diezelfde periode weer open voor reizigers en wordt de heropbouw van de archeologische site Kipdorp afgerond. Het einde van de openhartoperatie van de stad komt dus geleidelijk aan in zicht.”

Archeologische vondst

Op de Kipdorpsite worden nieuwe rioleringen aangelegd. In het kader daarvan vond eerst een archeologisch onderzoek plaats. Daarbij legden de archeologen deze week de noordelijke poortvleugel van de middeleeuwse Kipdorppoort en een gedeelte van de poortdoorgang vrij. Deze poort werd in de zestiende eeuw gedeeltelijk afgebroken voor de bouw van de Renaissancepoort van de Spaanse omwalling.

(Lees verder onder de foto)

© Dirk Kerstens

“De opgravingen op de werf van de Noorderlijn blijven verbazen”, reageert Antwerps burgemeester Bart De Wever. “Na de indrukwekkende Kipdorpsite, die als openluchtsite wordt bewaard, stootten de archeologen nu ook op de oudere middeleeuwse poort. De muren zijn na 700 jaar uitzonderlijk goed bewaard en worden zorgvuldig in kaart gebracht. Voordat de poort terug onder de grond verdwijnt, kunnen alle geïnteresseerden aan de werfhekken een kijkje komen nemen.”

In het weekend van 11 en 12 mei wordt voor bezoekers een uitsprong in de werfzone gemaakt, zodat het publiek een nog betere kijk krijgt op deze resten van de middeleeuwse stadsversterking.

© Aquarel Jozef Linnig; Felixarchief, Stadsarchief Antwerpen

© Stad Antwerpen

© frederik beyens

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER