Direct naar artikelinhoud
Beurs

Uber zakt bij opening beursgang

Het Uber-team, met onder meer ceo Dara Khosrowshahi (6-L) bij de openingsbel op Wall StreetBeeld EPA

Op de beurs van New York is vrijdag de beursgang van Uber afgetrapt. Het gaat om de grootste beursintroductie in de VS sinds die van Facebook, in mei 2012, en de grootste wereldwijd sinds het Chinese Alibaba in 2014.

De introductieprijs van het aandeel was vastgelegd op 45 dollar. De eerste koers van Uber noteert echter aan 42 dollar, een daling van 6,66 procent tegenover de introductieprijs dus. Het was bijna tweeënhalf uur wachten op de eerste notering van het aandeel op de beurs van New York. Uber geeft voor 8,1 miljard dollar nieuwe aandelen uit.

De beursgang van de taxi-app, die intussen ook al diversifieerde met de verdeling van maaltijden en het verhuren van fietsen, is een groots opgezet spektakel. Aan de New York Stock Exchange hangt een reuzenspandoek met het logo van het bedrijf. CEO Dara Khosrowshahi luidde de openingsbel.

Het blijft afwachten hoe groot de interesse voor het aandeel uiteindelijk is. De instelprijs van 45 dollar ligt in elk geval aan de onderkant van de vork (44 tot 50 dollar). Het bedrijf dat nog altijd verlieslatend is, heeft daarmee een marktwaarde van ruim 82 miljard dollar.

Lees ook:

Uber naar de beurs, maar de donderwolken stapelen zich op boven het bedrijf

In maart trok rivaal Lyft naar de beurs, maar het presteerde teleurstellend. Dat aandeel noteert nog altijd zowat een derde onder de intekenprijs. En ook de handelsoorlog tussen de VS en China weegt op het beurssentiment.

Uber schermt met een stevige groei van zijn activiteiten, maar is nog altijd verlieslatend. Volgens de Wall Street Journal ging het bedrijf in de twaalf maanden tot eind maart 3,7 miljard in het rood. Daarnaast zijn er heel wat conflicten met chauffeurs en regelgevende autoriteiten.