Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen

Ketnet laat De Wever en co dansen. En nu volgt de kritiek binnen de VRT: ‘Er is een nieuwe grens overschreden’

Meyrem Almaci (Groen), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA) bewezen dat ze goed slijm maken.Beeld VRT

In de strijd om de kiezer verleggen politici zonder schroom hun grenzen. In De grote karrewiet verkiezingsshow dansten de partijvoorzitters deze ochtend zelfs de Skibidi en maakten ze slijm. Dat ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken mocht meedoen zonder enige vorm van duiding en context stuit op kritiek.

Gaan jullie elektrische auto’s goedkoper maken? Moet een fietshelm verplicht worden? Waarom maken jullie steeds ruzie? Hoe gaan jullie de vluchtelingen opvangen? Maar ook: had Tom Van Grieken veel succes bij de meisjes, of misschien bij de jongens? Wie maakt het beste slijm? En wie kan het best de skibidi dansen? 

De grote karrewiet verkiezingsshow op Ketnet focuste deze ochtend op de verkiezingen en kreeg daarvoor zes Vlaamse partijvoorzitters over de vloer; Peter Mertens van de PVDA was niet uitgenodigd. Het resultaat was een opmerkelijk programma waarin de politici zich van een kant lieten zien die je in doorsnee-verkiezingsprogramma’s nooit ziet. 

Naast de serieuze vragen deden de voorzitters ook zonder problemen mee met de Ketnet-spelletjes. De beelden van de partijvoorzitters die de Skibidi dansen, of toch een poging daartoe deden, zullen de komende weken wellicht nog af en toe opduiken. 

Dat ook Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken te zien was op Ketnet, stuit echter op kritiek. “Met het uitnodigen voor een kinderprogramma van de zelfverklaarde posterboy van een in het verleden voor racisme veroordeelde partij, is een nieuwe grens overschreden en wordt extreemrechts niet langer enkel genormaliseerd, maar zelfs leuk en kindvriendelijk gemaakt”, schrijft Wies Descheemaeker, ACOD-secretaris bij de VRT in een opiniestuk op De Wereld Morgen. Hij zegt dat verschillende vakbondsleden hem daarover contacteerden. 

Ook bij Johan Leman, voormalig directeur van het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (tegenwoordig Unia), schiet de manier waarop de redactie met Van Grieken omging in het verkeerde keelgat. “Doe maar op, Ketnet-dirigenten, jullie zullen bij de eersten zijn die zullen ondervinden wat met jullie kortetermijnvisie zal gebeuren, eenmaal dat Vlaams Belang dankzij door jullie mee opgebouwde sympathie reëel zal delen in de macht”, tweette hij.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens Descheemaeker is De grote karrewiet verkiezingsshow ook niet conform de eigen VRT-regels rond onpartijdigheid, die zeggen dat er aan extreme meningen ‘gewicht en context’ moeten gegeven worden. “Gewicht en context was in deze uitzending echter volledig afwezig. De jonge kijkers zagen een gekke kermis of een familiefeest met zes meer of minder sympathieke tantes en nonkels, die en passant hun politieke mening over de maatschappij mochten vertalen naar de kinderlijke leefwereld. Maar in die context waren de figuur van Tom Van Grieken en zijn ranzig gedachtengoed ongepast en een brug te ver.” 

Dezelfde ACOD vond vorig jaar ook al dat De zevende dag te soft was in een interview met ex-bokser Freddy De Kerpel over de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

VRT NWS laat weten dat de selectie van Karrewiet gebeurde zoals bij elk ander verkiezingsdebat. “Verder hebben we er goed over gewaakt dat er geen extreme standpunten werden ingenomen bij Karrewiet, en dat is niet gebeurd.”