Vorig jaar kwamen er in Vlaanderen 48.599 zonnepaneelinstallaties en een vermogen van 225 megawatt bij.
Volledig scherm
Vorig jaar kwamen er in Vlaanderen 48.599 zonnepaneelinstallaties en een vermogen van 225 megawatt bij. © Viessmann

"Zonnepotentieel Vlaamse daken is nog erg groot”

LiviosUit cijfers van de Energiekaart van het Vlaams Energieagentschap blijkt dat er vorig jaar bijna 50.000 nieuwe zonnepaneelinstallaties zijn bijgekomen in Vlaanderen. “Toch is het zonnepotentieel van de Vlaamse daken nog erg groot” zegt Lydia Peeters (Vlaams minister van Energie) op bouwsite Livios. Vooral overheden en bedrijven kunnen nog een grotere duit in het zakje doen.

79 reacties

  • Peter Bosmans

    5 jaar geleden
    Het probleem is niet de slimme meter maar de toepassing die de VREG ervan wil. Zelf consumeren wat je opwekt betekent automatisch dat je verbruik meer dan de helft zal stijgen want je zou alles in de zomer moeten opgebruiken en dus in de winter alles aankopen. Doe je dat niet dan zou je distributiekosten (ong. 34% kostprijs KW klant) voor de stroom die je op het net zet moeten betalen en nogmaals bij afhalen. Tel dan nog het meterverbruik erbij (20 Euro/Jaar) en nog waarschijnlijk huur ervan.
  • Paul Boutsen

    5 jaar geleden
    Men moet niet adverteren om panelen te leggen, men moet lobbyen bij de Vlaamse regering en de vreg om een zeker en standvastig beleid te hebben als mensen zonnepanelen leggen: prosumenten tarief, turteltaks, digitale meter....welke is de volgende pest belastingregel?
  • Andre Vermeylen

    5 jaar geleden
    Spijtig van onze onbetrouwbare politiekers eerst prosumenten tarief en nu die slimme meters en dan wordt het een nutteloze investering voor mensen die er nog willen leggen zou ik zeggen afwachten zolang er geen zekerheid is met slimme meter.
  • Arne Callebert

    5 jaar geleden
    Je moet nog gek zijn om te investeren in elk project dat zich niet in 2 jaar terugbetaald. Met de slimme meter en de domme VREG en nog dommere regering is het onmogelijk om als particulier nog uit de kosten te komen.
  • bert de jaegher

    5 jaar geleden
    Ook al heb je 0 kwh verbruik op jaarbasis dan nog betaal je met jouw eigen geinvesteerde zonnepanelen : 1) Distributiekosten, 2) transportkosten, 3) heffingen, 4) prosumententarief en 5) 21 % btw.