Zuhal Demir (N-VA) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld)
Volledig scherm
Zuhal Demir (N-VA) en Vincent Van Quickenborne (Open Vld) © SDA

Moeten we de senaat afschaffen? “Een oude praatbarak”

Verkiezingen 2019Wat is de toekomst van de senaat? We vroegen het aan de Vlaamse lijsttrekkers. De overgrote meerderheid van de politici willen de senaat volledig afschaffen, maar er zijn er nog een paar die een andere rol zien voor het orgaan. Bekijk hier de meningen van de verschillende partijen:

86 reacties

  • Jan Schrauwen

    5 jaar geleden
    Als ik de heren Bracke en Peumans mag geloven gebeurt er in de senaat niets relevant, er worden wat rapportjes gemaakt die niet worden gelezen en in het archief belanden, kostprijs 40 miljoen euro (ik vermoed per jaar ?). Dus stellen ze terecht denk ik schaf ze af. Peumans voegt er nog aan toe, ik ben 5 jaar senator geweest (euch ?). Ofwel maak je er iets relevant van ofwel weg ermee. Misschien gans het politieke bestel eens doorlichten waar het efficiënter en kostprijsbesparender kan?
  • Paul Siemons

    5 jaar geleden
    In de meeste westerse democratieën kent men een tweekamerstelsel, landen met een éénkamerstelsel zijn meestal buiten enkele uitzonderingen dictatoriale regimes. De senaat zou eerder terug geherwaardeerd moeten worden en terug rechtstreeks verkozen. Geen senaat is om nog sneller nog dommerre wetten te stemmen. Roepen om afschaffing van de senaat is enkel toegeven aan het populisme.
  • Paul Siemons

    5 jaar geleden
    In de meeste westerse democratieën kent men een tweekamerstelsel, landen met een éénkamerstelsel zijn meestal buiten enkele uitzonderingen dictatoriale regimes. De senaat zou eerder terug geherwaardeerd moeten worden en terug rechtstreeks verkozen. Geen senaat is enkel om nog sneller nog dommerre wetten te stemmen.
  • daan aerts

    5 jaar geleden
    ja en de 6 regeringen ook die het land alleen maar geld kosten. Weg er mee
  • Phil Duncan

    5 jaar geleden
    Afschaffen ja , maar het grootste probleem is hoe ze die nutteloze jobjes en politici weer aan geld gaan helpen of anders gezegd een ander betaald postje .