Direct naar artikelinhoud
Bevraging

Grootste zorg voor gezinnen? De zorg

Grootste zorg voor gezinnen? De zorg
Beeld Joren Joshua

Wachtlijsten in de zorg. Als het van meer dan tweeduizend ouders en grootouders afhangt, maakt de volgende regering hier prioritair werk van. Dat geven ze aan in een bevraging van de Gezinsbond. Ook betaalbare kinderopvang en energie moeten voorrang krijgen.

en

Hoe zorgen we voor een gezinsvriendelijk Vlaanderen? Om hier zicht op te krijgen, heeft de Gezinsbond een online bevraging georganiseerd bij ruim 2.400 Vlaamse ouders en grootouders. Het resultaat daarvan wordt vandaag, op de vooravond van de Internationale Dag van het Gezin, voorgeschoteld aan alle politieke kopstukken die samenkomen in Gent voor een debat. 

Meer lezen

Hoe zorg je voor een betere work-life-balance? Maak kinderopvang beter en goedkoper

Als het van de Vlaamse gezinnen afhangt, maken de verkozenen straks in de eerste plaats werk van maatregelen die de zorg ten goede komen. Meer dan de helft (52 procent) zet het wegwerken van de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg bovenaan hun prioriteitenlijst. 

Ook geeft een grote groep aan bezorgd te zijn over het mentaal welbevinden van hun kinderen. Zo’n 34 procent pleit ervoor om de terugbetaling van psychologische hulp uit te breiden. “De terugbetalingsregeling voor een bezoek aan de psycholoog van de huidige regering, is te beperkt”, zegt Elke Valgaeren van de studiedienst van de Gezinsbond. “Minderjarigen, maar ook mensen boven de 65 jaar vallen uit de boot. Er zijn nog meer investeringen ­nodig.”

Die investeringen moeten ook gebeuren op vlak van work-life-balance. “Van de combinatie van werk en gezin liggen veel mensen wakker. 78 procent geeft aan dat die hen erg zwaar valt”, zegt Valgaeren.  Dat toont zich ook in de prioriteitenlijst van de bevraagde gezinnen. Vier op de tien bevraagden dringen aan op betaalbare opvang voor en na de schooluren en tijdens de schoolvakanties. “Vooral voor ouders van jonge kleuters is het lastig om die opvang te verzekeren. Niet overal is naschoolse opvang en tijdens vakanties is het aanbod voor deze groep erg beperkt”, klinkt het. De Gezinsbond wijst ook op het grote aandeel voorstellen die de gezinnen zelf deden in het kader van hun bevraging: naast opvang bleek meer tijd bij hun kinderen daarin het opvallendst.

Gezinsbond heeft ruim 2.400 Vlaamse ouders en grootouders bevraagd.Beeld Boven De Wolken VZW

Vaag of tegenstrijdig

Het goede nieuws is dat de politieke partijen wel in dezelfde richting denken. Hogeschool Odisee deed samen met de Gezinsbond ook een analyse van meer dan duizend pagina’s aan verkiezingsprogramma’s. Daarin komt het gezinsbeleid erg versnipperd aan bod, stellen ze. “Maar er is wel een stijgende aandacht voor gezin en werk”,  zegt Valgaeren. “Zo zijn bijna alle partijen bijvoorbeeld voor de verlenging van het geboorteverlof voor vaders en meemoeders.” Extra tijd voor de moeder bij de geboorte lijkt dan weer minder waarschijnlijk. Er zijn weinig partijen die een verlenging van de moederschapsrust naar voren schuiven. Ook zijn sommige voorstellen volgens Valgaeren te vaag of tegenstrijdig. “Verschillende partijen vragen om meer mogelijkheden om nacht- en zondagswerk te organiseren of pleiten voor een vrij aantal overuren. Dat is volgens ons niet te rijmen met een betere work-life-balance.”

Gezinnen geven ook nog aan dat ze nood hebben aan een betaalbare energierekening. “Toch een basisbehoefte voor iedereen”, aldus Valgaeren. Die wijst ook op de expliciete vraag om een maximumfactuur in het secundair onderwijs. “Want na de basisschool valt die weg en lopen de schoolkosten voor veel gezinnen plots heel erg hoog op.”

De drie grootste prioriteiten voor een gezinsvriendelijke samenleving

• 52 procent van de ondervraagde gezinnen vraagt betaalbare opvang voor alle kinderen voor en na school en tijdens vakanties.

• 40 procent wil de wachtlijsten in de zorg wegwerken

• 39 procent pleit voor betaalbare energie door toeslagen op basishoeveelheid af te schaffen