Direct naar artikelinhoud
Songfestival

Gospelzangeressen, bliksems en vintagepop: wat u kan verwachten tijdens tweede halve finale Eurovisie

Sarah McTernan.Beeld REUTERS

België overleefde de eerste niet, maar vanavond is het tijd voor de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival. Ook deze vijf kandidaten mag u niet missen als u kijkt naar de jaarlijkse hoogmis der kitsch en absurditeit.

Nederland

Duncan Laurence - Arcade

Onze noorderburen zijn topfavoriet bij de bookmakers, waarvan niemand eigenlijk weet wie dat precies zijn. En die overwinning is welkom. De Nederlanders deden het lang ronduit slecht op het Eurovisiesongfestival, maar zijn sinds enkele jaren back in the game. De knappe tweede plaats van The Common Linnets in 2014, smaakte naar meer en deed smachten naar een nieuwe zege. De vorige is ondertussen al 44 jaar geleden.

Om dat alles waar te maken, sturen de Nederlanders posterboy Duncan Laurence naar Tel Aviv. Laurence werd, zoals zoveel Eurovisie-kandidaten, opgepikt na zijn deelname aan The Voice. Daar draaide Marco Borsato als eerste zijn stoel om voor de zanger.

En net zoals tijdens zijn blind auditions, trekt Laurence ook nu alleen het podium op. Zingend achter een piano en met dreigende donkere wolken op de achtergrond, moet de zanger het publiek en de vakjury overtuigen. Dat doet Eurovisiekenners dan weer de wenkbrauwen fronsen. More is more geldt in de context van de Songfestival-gekte, ook ons land kreeg vaak kritiek op de makke stage performances. Toch liggen de immer vrolijke Hollanders daar niet wakker van. Ze geloven er voluit in dat ze het festival volgend jaar meenemen naar Amsterdam.

Ierland

Sarah McTernan - 22

Vintage is hip en dat hebben de Ieren goed begrepen. Zangeres Sarah McTernan trekt dan ook de sixties-kaart tijdens haar optreden in Tel Aviv. Met een decor dat aan een typisch Amerikaanse diner doet denken en twee danseressen die vrolijk met een milkshake rondhuppelen, neemt McTernan het publiek mee naar een zeemzoete retrosetting.

En ja hoor, ook de Ierse zangeres is een oud-kandidate van The Voice. Toch is ze ook voor het Songfestival geen onbekende. Vorig jaar was de Ierse in de running om dwergstaat San Marino, dat een beroep mag doen op buitenlandse artiesten, te vertegenwoordigen. Dat lukte toen niet, maar dit jaar is McTernan er dus wel bij. Bovendien is ze een muzikale duizendpoot die zowel viool, gitaar, ukelele als de fluit kan bespelen.

McTernans nummer, 22, is een echte oorwurm die perfect past op een popzender. Toch is dat, samen met de schreeuwerige pop-art-visuals, volgens de bookmakers niet genoeg om door te gaan naar de finale. Ierland, met zeven Songfestival-overwinningen nog altijd koploper, zal dus nog even moeten wachten op een nieuwe overwinning. Misschien voelt Johnny Logan zich volgend jaar terug geroepen om die taak op zich te nemen.

Roemenië

Ester Peony - On a Sunday

Net zoals vintage, is ook creepy de laatste tijd hip. Denk maar aan popfenomeen Billie Eilish die gretig poseert met fake spinnen en enge witte lenzen. Roemenië wil op die trein springen en stuurt daarom Ester Peony met On A Sunday. Peony groeide op in Canada, maar keert nu terug naar haar roots om de Roemenen te vertegenwoordigen in Israël.

Peony’s optreden zou in ieder geval memorabel moeten zijn. Niet per se omdat het zo goed is, wel omdat het in het oog springt. Het ziet er ook allemaal wat bizar en goedkoop uit. Eerst poseert Peony voor een poort in een donker bos waar vleermuizen voorbij vliegen. Diezelfde poort verandert vervolgens in iets wat doet denken aan de gezonken stad Atlantis met stoelen die in het rond zweven, om nadien over te gaan in een inferno met vuurspuwende kanonnen. Vreemd, maar wel Songfestival-waardig. Helaas voor de Roemenen waarschijnlijk wel niet genoeg om door te stoten naar de finale. Volgens bookmakers bedraagt de kans dat Peony het festival wint amper 1 procent.

Zweden

John Lundvik - Too Late For Love

Jarenlange Songfestival-kampioen en sterkhouder Zweden zal het volgens de bookmakers ook dit jaar uitstekend doen. Met ‘Too Late For Love’ moet zanger John Lundvik tweede worden. En dat past perfect in de Zweedse traditie: het land haalde sinds het begin van de 21ste eeuw, maar liefst dertien keer de top 5. Geen enkel land doet beter.

Zanger Lundvik draagt niet alleen Zweden een warm hart toe, hij schreef ook mee aan de inzending van het Verenigd Koninkrijk. Lundvik werd dan ook geboren in Londen, waar hij woonde tot hij geadopteerd werd door Zweedse ouders. Ook hij probeerde eerder al eens om deel te nemen aan het Songfestival en werd vorig jaar derde bij de Zweedse voorrondes.

Lundvik’s act zal niet onopgemerkt passeren. De Zweed wordt geflankeerd door vier rondborstige, olijke koorzangeressen die zo uit een gospelact lijken te zijn weggelopen. Een fijne aanvulling die de performance de nodige kleur en flair geeft. En hoewel Nederland favoriet is, is het toch afwachten hoe goed de Scandinaven het zullen doen. Welk van de twee landen het ook wordt, de kans dat het Songfestival-circus volgend jaar noordwaarts trekt, is groot.

Rusland

Sergej Lazarev - Scream

Tot slot: bliksem, regen en drama op het podium tijdens het optreden van de Russische kandidaat Sergey Lazarev. Of wat had u dan verwacht? Lazarev is (alweer) geen onbekende: in 2016 finishte de Rus tweede op het Songfestival in Stockholm en behaalde de meeste stemmen van het publiek. Rusland haalt op deze manier een oude succesformule van onder het stof. In 2008 deed het land hetzelfde met Dima Bilan, die het festival won en in 2006 al eens tweede de werd.

Dramatisch en overdreven zijn de twee woorden die overheersen bij Lazarevs optreden. Al zit het geheel visueel wel knap in elkaar. Hevig in het rond schietende bliksemschichten op de achtergrond doen dan weer afbreuk aan het stilistische geheel en zorgen voor de nodige portie Eurovisie-kitsch.

Lazarev is trouwens een klinkende naam in het Russische medialandschap. De artiest bracht al zes studioalbums uit en maar liefst 60 singles. Ook werd hij tweede tijdens de Russische versie van Dancing On Ice en dubte hij Zac Efron’s stem voor de Russische uitgave van High School Musical. Een man die van vele markten thuis is dus. Lazarev zou het ook dit jaar opnieuw goed doen op het Songfestival, al zou hij net als in 2016 blijven steken op de derde plaats.