Afval op een strand van de Cocoseilanden.
Volledig scherm
Afval op een strand van de Cocoseilanden. © AFP

1 miljoen schoenen en bergen van andere rotzooi: kusten van afgelegen archipel bezaaid met plastic

De kusten van een afgelegen Australische archipel liggen bezaaid met 414 miljoen stukjes plastic afval. Dat blijkt uit een studie die vandaag is gepubliceerd in het vakblad Scientific Reports. De auteurs schatten het gewicht van al het plastic op de Cocoseilanden op 238 ton. Onder het afval zouden zich bijna 1 miljoen schoenen en ruim 370.000 tandenborstels bevinden. 

12 reacties

  • Karel Valgaern

    5 jaar geleden
    Bart, je zou er van verschieten hoeveel plastic er via de maas en schelde in zee geraakt. Maar ja, hardnekkig blijven ontkennen en de schuld op anderen steken is natuurlijk de gemakkelijkste manier en zéér populair, nietwaar?
  • Jurgen De doncker

    5 jaar geleden
    Plastiekproductie neemt niet toe, ik merk bij vele producten dat ze hun best doen om minder plastiek rond hun producten te doen .In Delhaize met hun stoffen zakjes bvb. Het meeste afval komt niet van bij ons maar van Azie .
  • piet devlieger

    5 jaar geleden
    Mooi is het niet maar ik voel me niet aangesproken en zeker niet schuldig aan plasticvervuiling. Mijn plastic gaat in een (dure) blauwe zak en ik betaal allerlei taksen om dat plastic te recycleren en dergelijke. Dat de echt vervuilende landen er iets aan doen of gedwongen worden er iets aan te doen, dàt moet de boodschap zijn. Het is genoeg gedocumenteerd wie de grote vervuilers zijn - en dat zijn wij niet - dus die moeten aangepakt worden.
  • rene vreys

    5 jaar geleden
    GA eerst eens uitzoeken wie dat in de zee gooit en kom dan met resultaten .
  • raf janssens

    5 jaar geleden
    dit spoelt niet in zee dit word gedumpt