© AFP

Adviseur Trump toont per ongeluk geheime plannen: kent u deze schootnota’s nog?

President-elect Donald Trump is volop bezig met het vormen van een toekomstig kabinet. Kris Kobach, de Secretary of State van de staat Kansas, die Trump zal bijstaan in het vormen van een immigratiebeleid, heeft daarbij al een uitschuiver begaan: hij deelde stukken van zijn plan onbedoeld ook met de rest van de wereld.

lbo, inke

Kris Kobach, de Secretary of State van de staat Kansas, zal Trump bijstaan in het vormen van een immigratiebeleid. En hij heeft intussen al een plan klaar. Dat geheime plan wilde hij afgelopen weekend uit de doeken doen aan de president-elect, maar hij deelde stukken ervan ook onbedoeld mee met de rest van de wereld.

Na hun vergadering poseerden de twee samen voor een foto, vlakbij de Trump International Golf Club in New Jersey. Onder de arm van Kobach: zijn immigratieplan. Kobach was vergeten om het mapje met zijn beleidsvoorstellen te sluiten. Dankzij de zoomlens van een fotograaf van persbureau AP konden delen van het plan gelezen worden.

© AFP

“Vreemdelingen met een hoog risico”

Zo was duidelijk te zien dat het om het strategische plan van Kobach ging voor het Departement Binnenlandse Veiligheid voor de eerste 365 dagen van de ambtstermijn van Trump als president. Verder stond er ook nog in dat het opnemen van Syrische vluchtelingen in Amerika tot nul moet gereduceerd worden. Potentiële terroristen komen de VS niet binnen.

Migranten “met een hoog risico” moeten streng ondervraagd worden. Zo moet hen onder andere gevraagd worden naar wat ze vinden van de gelijkheid tussen man en vrouw, wat ze vinden van de Amerikaanse grondwet en moeten ze ondervraagd worden over de jihad en de Sharia-wetten. Alle vreemdelingen met een ‘hoog risico’ moeten ook worden opgespoord.

© AP

Nog in het document: de definitie van Kobach van een ‘criminele vreemdeling’. Het gaat om allochtonen die ooit gearresteerd werden voor eender welk crimineel feit en om bendeleden. Verder heeft Kobach ook maatregelen klaar die invloed kunnen hebben op wie er mag stemmen, maar de volledige tekst daarover was niet zichtbaar op het document.

De zichtbare stukken tekst in het document van Kobach suggereren ook dat Kobach aanstuurt op de snelle bouw van een muur tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Ironisch

Kobach heeft intussen al heel wat kritiek over zich heen gekregen voor deze blunder. “Het is nogal ironisch. Het zou vertrouwelijke informatie moeten zijn. Maar iemand die een job ambieert in het departement Binnenlandse Veiligheid in de regering van Trump laat die info zomaar zien. Dat kan niet”, zo klinkt het.

Schootnota’s

Jean-Luc Dehaene

© rr

Jezelf laten fotograferen met vertrouwelijke informatie, het is ook onze Vlaamse politici niet vreemd. Wijlen Jean-Luc Dehaene liet in het najaar van 2007 een document op zijn schoot liggen toen hij als koninklijk ontmijner ontvangen werd door de koning. Fotografen legden toen de ondertussen bekende woorden ‘Quid N-VA’ (wat met de N-VA) vast.

Elio Di Rupo

© rr

Begin 2011 werd ook Elio Di Rupo in zijn wagen geflitst bij het binnenrijden van het Paleis. Hij had een nota op schoot met als titel ‘boodschap aan de koning’. Er stond onder andere een sneer naar de CD&V op zijn blad geschreven: “CD&V - onaanvaardbare houding op 5 januari”. In de tekst daaronder herhaalde Di Rupo zijn oproep voor een regering van nationale eenheid.

Bart De Wever

© rr

N-VA-voorzitter Bart De Wever nam daarop alle journalisten bij de neus toen hij zelf bij het Paleis arriveerde. Hij had een wit blad op zijn schoot gelegd waarop enkel het woord ‘curieuzeneuzemosterdpot’ te lezen stond. De Wever zelf was het artikel over de bewuste nota van Di Rupo aan het lezen op zijn iPad.

Caroline Gennez

© rr

Toen Caroline Gennez in september van 2011 in haar wagen bij de Kamer arriveerde, kon een fotograaf een briefje op haar schoot fotograferen. “We zijn compleet nutteloze discussies aan het voeren. CD&V zal nooit zover gaan”, stond er te lezen.

Trump: “Nigel Farage zou goede Britse ambassadeur in de VS zijn”

© Photo News

De Amerikaanse president-elect Donald Trump veroorzaakt ophef met een tweet over de Britse euroscepticus Nigel Farage. “Veel mensen willen dat Nigel Farage Groot-Brittannië vertegenwoordigt als zijn ambassadeur in de Verenigde Staten. Hij zou het geweldig doen!”, schreef Trump maandagnacht. Een woordvoerder van de Britse premier Theresa May liet fijntjes weten dat de hoge diplomatieke post niet vacant is.

Het is ongezien: een (aankomende) regeringsleider die zich moeit met het diplomatiek korps van een ander land. Toch is het precies dat wat Trump doet.

Ambassadeur in de Verenigde Staten geldt als een van de belangrijkste functies binnen de Britse diplomatie. Sinds januari van dit jaar vertegenwoordigt Sir Kim Darroch de Britse belangen in Washington. Na het Brexit-referendum zei UKIP-boegbeeld Nigel Farage dat Darroch vervangen moet worden omdat hij deel uitmaakt van het “oude regime”. Zichzelf ziet hij niet als “het ambassadeurstype”, zei Farage. Toch is hij nu gevleid door het compliment van Trump.

Farage was vorige week de eerste Britse politicus die ontvangen werd door president-elect Trump. Als blamage voor Theresa May kon dat tellen.

Trump zet pers buitenspel bij bekendmaking van zijn eerste beleidsplannen

De toekomstige Amerikaanse president Donald Trump zijn prioriteiten voor zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis bekendgemaakt. Zijn eerste werk is het terugtrekken van de VS uit het transatlantische handelsakkoord TPP. Hij wil ook een aantal beperkingen voor de energiesector schrappen. Maar over het bouwen van een muur van Mexico of het afschaffen van Obamacare rept hij momenteel met geen woord.

Veel nieuwe regels moeten de Amerikanen niet verwachten beloofde hij. Er mag slechts een nieuwe regulering komen als er twee oude regels worden afgeschaft, belooft hij.

Op zijn eerste dag als Amerikaans president zal Donald Trump de terugtrekking van de VS uit het Trans-Pacifisch Partnerschap in gang zetten. Het vrijhandelsverdrag werd in 2015 getekend door twaalf landen uit het gebied rond de Stille Oceaan. In de video die maandag door zijn overgangsteam verspreid werd, noemde Trump het akkoord dat door huidig president Obama werd gesloten een ‘potentiële ramp’ voor de Amerikaanse economie.

Bij zijn aantreden op 20 januari wil Trump meteen de intentie van de VS om zich terug te trekken uit het vrijhandelsakkoord bekendmaken. ‘In de plaats daarvan, zullen we streven naar eerlijke bilaterale handelsverdragen’, aldus Trump.

Energie

Voorts zei Trump dat zijn administratie meteen werk zal maken van het afschaffen van de beperkingen op energieproductie, inclusief de beperkingen op de productie van schaliegas. Dat moet veel nieuwe, hoogbetaalde jobs opleveren, klinkt het.Het ministerie van Defensie zal hij opdragen een strategie tegen cyberaanvallen te ontwikkelen, en ook het misbruik van visaprogramma’s zal onderzocht worden.

Overgang

In de video zei de Republikein ook dat de voorbereidingen op het Witte Huis vlot verlopen, en dat zijn team heel ‘efficiënt en effectief’ werkt. ‘Geweldige en getalenteerde mannen en vrouwen, patriotten inderdaad, worden binnengebracht en velen zullen binnenkort deel uitmaken van onze regering en ons helpen Amerika weer groot te maken.’

Media

Trump koos ervoor om de krijtlijnen voor zijn beleid uiteen te zetten in een videoboodschap. De traditie tot dusver was dat de winnaar van de verkiezingen dat op een persconferentie deed. Trump koos ervoor om de media echter links te laten liggen.Daardoor kreeg hij ook geen vragen voorgeschoteld over de onderwerpen die hij niet zelf aankaartte. Zo zweeg hij over de muur aan de Mexicaanse grens, of het terugdraaien van het gezondheidszorgprogramma van president Obama. Dat waren tijdens de campagne wel twee punten waar Trump stevig op ingezet heeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER