ANP XTRA
Volledig scherm
© ANP XTRA

Koopkracht onder regering-Michel: werkenden winnen, gepensioneerden en langdurig werklozen niet

EconomieWie aan het werk is of aan het werk is gegaan, heeft de voorbije vijf jaar vaak flink aan koopkracht gewonnen. Wie langdurig werkloos of gepensioneerd is, is er amper op vooruitgegaan. En wie moet rondkomen met een klein pensioen, heeft zelfs licht aan koopkracht ingeboet.

112 reacties

  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Deze regering ging er prat op dat ze de werkloosheid en het aantal uitkeringen terug gedrongen heeft. Ten dele gelijk Christian Alex. Recente studies hebben uitgewezen dat deze regering met haar beleid geen extra jobs gecreëerd heeft. Dat de miljarden uitgedeeld aan het bedrijfsleven enkel gebruikt werden om de winsten te verhogen. Zoals ook een econoom aan de RUG na een vergelijkende studie vast stelde en Paul De Grauwe ook opmerkte. EU studies tonen hier minder groei en minder consumptie.
  • An Vanden Bossche

    5 jaar geleden
    Deze regering heeft alles behalve een liberaal beleid gevoerd. Meer immigranten, uitkeringsgerechtigden en ambtenaren staan voor een socialistisch beleid. Nog nooit werden zoveel uitkeringen uitgedeeld. Je zou ook kunnen zeggen dat ze een travaillistisch beleid hebben gevoerd: de belastingen op lonen werden verlaagd en deze op kapitaal verhoogd. Ondanks de feiten schijnen een hoop mensen te geloven dat ze erop achteruit gegaan zijn.
  • Jos Temmerman

    5 jaar geleden
    Als invalide 1350 euro pensioen...
  • Gerry Cle

    5 jaar geleden
    Jammer genoeg bewijst deze studie wat we al lang wisten. De nettolonen zijn inderdaad gestegen en men kan dus meer geld besteden om dingen te kopen. Maar dat zowat ALLE basisproducten, energie op kop, duurder zijn geworden (vaak duurste van Europa) en we dus veel meer moeten besteden om hetzelfde te kopen verzwijgt men.
  • Ronny Ooijen

    5 jaar geleden
    christoph vermeirssen, dat de gemiddelde gepensioneerde nu netto minder ontvangt en de rijkere gepensioneerde méér ontvangt komt door de invoering van de taxshift. Bart De Wever vindt dat 1100 euro pensioen voldoende is voor de burger. Is dat ook de bedoeling?