Videospeler inladen...

Kim De Gelder wordt overgeplaatst naar het Forensisch Psychi, tien jaar na de steekpartij in Fabeltjesland 

Kim De Gelder, de dader van de steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde, wordt dan toch geïnterneerd omdat hij ontoerekeningsvatbaar is. Dat heeft de rechtbank in Gent beslist. De Gelder werd in 2013 tot levenslang veroordeeld voor de moord op twee kinderen, een verzorgster en een vrouw uit Vrasene. 

Volgens de Kamer voor Bescherming van de Maatschappij (een afdeling van de rechtbank in Gent) hoort de nu 30-jarige Kim De Gelder niet langer thuis in de gevangenis van Oudenaarde, maar in een psychiatrische omgeving, omdat hij op dit ogenblik niet toerekeningsvatbaar is. Het is de bedoeling dat hij daar aangepaste zorg krijgt.  De Gelder zou opgenomen worden in de psychiatrische afdeling van de gevangenis in Gent, en mogelijk later naar een gespecialiseerd hoogbeveiligd psychiatrisch centrum verhuizen.  Als hij ooit zou genezen, keert hij terug naar de gevangenis om daar de rest van zijn levenslange straf uit te zitten. Geneest hij niet, dan blijft hij in een psychiatrische omgeving.

De gevangenisdirectie had twee jaar geleden gevraagd om hem te interneren. Ze noemden zijn gedrag provocatief, agressief en dreigend. De Gelder viel ook personeelsleden aan en uitte doodsbedreigingen. Volgens de gevangenispsychiater had hij last van waangedachten, wisselende stemmingen en verstoorde spraak. De psychiater concludeerde dat De Gelder gespecialiseerde hulp nodig had, die hij in de gevangenis niet kon krijgen. De medicatie die hij in de gevangenis kreeg, hielp wel om zijn agressie onder controle te houden, maar ook met medicijnen bleef De Gelder erg lusteloos, vervlakt en in zichzelf gesloten.

Daarop hebben vier deskundigen hem maandenlang geobserveerd. Zij kwamen tot de zelfde conclusies. Als De Gelders ziektebeeld al eens positief evolueerde, dan was het omdat hij zijn medicijnen nam. Maar ook die moesten uiteindelijk onder dwang worden toegediend. Volgens de deskundigen waren er geen aanwijzingen dat De Gelder deed alsof, en is er een groot risico dat hij nieuwe misdrijven zou plegen. Daarom concludeert de Kamer voor Bescherming van de Maatschappij dat De Gelder een duurzame stoornis heeft en geïnterneerd moet worden.

Kim De Gelder is uitgesproken schizofreen. Hij heeft last van wanen en hallucinaties

"Of hij ooit zal genezen? Ik geloof het niet"

De Gelders advocaat Jaak Haentjens is opgelucht: "Ik ben vooral tevreden voor hem, omdat hij in mijn ogen al tien jaar lang die behandeling had moeten krijgen in een psychiatrische instelling. En nu zal hij die krijgen. Gaat hij ooit genezen? Dat is voor mij een niet te beantwoorden vraag. Ik vrees ervoor."

In principe kan het parket nog in beroep gaan. Maar die kans lijkt klein, aangezien het zich niet heeft verzet tegen de internering.

Jarenlange discussie over toerekeningsvatbaarheid

Kim De Gelder was 20 toen hij in januari 2009 het kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde binnen stapte. Met een mes vermoordde hij er verzorgster Marita Blindeman en de baby’s Corneel en Leon, allebei nog geen jaar oud. Later bleek dat hij een week eerder al Elza Van Raemdonck had omgebracht in haar huis in Vrasene (Beveren-Waas). Op de dag van de steekpartij in Fabeltjesland werd De Gelder opgepakt.

Al vrij snel daarna begon de discussie over zijn toerekeningsvatbaarheid. De Gelders advocaat was ervan overtuigd dat Kim De Gelder ontoerekeningsvatbaar was. "Hij praat met de sneeuw of met zijn boterhammen", vertelde Haentjens in 2010, een jaar na de feiten. Op het assisenproces in 2013 vroeg de advocaat dan ook om De Gelder ontoerekeningsvatbaar te bevinden, en hem te laten interneren in de psychiatrie. 

De Gelder praat met de sneeuw of met zijn boterhammen

Advocaat Jaak Haentjens in 2010

De gerechtsdeskundigen die De Gelder onderzocht hadden, vijf psychiaters en psychologen, kwamen tot de conclusie dat de jonge man wel degelijk een ernstige geestesstoornis had, maar dat hij ook soms deed alsof hij een psychose had. Volgens hen wist De Gelder wel degelijk wat hij deed, en had hij zich kunnen beheersen, als hij dat had gewild. Deskundigen die door advocaat Haentjens werden aangesteld, kwamen tot een andere conclusie: volgens hen was De Gelder zo zwaar geestesziek dat hij ontoerekeningsvatbaar was.

Uiteindelijk besliste de assisenjury dat De Gelder wel degelijk toerekeningsvatbaar was, en veroordeelde ze hem tot levenslange opsluiting voor vier moorden en 25 moordpogingen, op andere verzorgsters, kinderen en buurtbewoners. Behalve het rapport van de deskundigen, speelde voor hen ook de grondige voorbereiding van De Gelders gruweldaden mee, net als de koelbloedige manier waarop hij toesloeg, het feit dat hij bij een andere crèche wegfietste omdat er mensen in de buurt waren, en het feit dat De Gelder zelf toegaf dat hij getwijfeld had. Allemaal elementen die volgens de jury bewezen dat De Gelder wist wat hij deed en deed wat hij wou. 

De uitspraak van de rechtbank vandaag gaat trouwens alleen over De Gelders huidige toestand. Of hij op het ogenblik van zijn misdaden of van zijn proces ontoerekeningsvatbaar was, staat niet ter discussie, zei de voorzitter van de rechtbank: "De Gelders veroordeling is definitief."

Internering logische stap volgens advocaat Jef Vermassen

Volgens advocaat Jef Vermassen, die enkele slachtoffers van Kim De Gelder verdedigt, is de beslissing om De Gelder te interneren een logische stap. "Iemand die ziek is moet je niet verder straffen, maar moet je proberen te verzorgen", zegt Vermassen. "Een zieke, ook al is dat een geestelijk zieke, die heeft het recht om verzorgd te worden."

Mocht hij genezen verklaard worden, gaat hij opnieuw naar de gevangenis 

Jef Vermassen, advocaat

Vermassen benadrukt wel dat het belangrijk was dat De Gelder een gevangenisstraf kreeg  6 jaar geleden  en toen niet ontoerekeningsvatbaar werd verklaard. "Mocht De Gelder ooit genezen verklaard worden, dan gaat hij opnieuw naar de gevangenis om zijn levenslange straf verder uit te zitten", zegt Vermassen. "Was hij in 2013 ontoerekeningsvatbaar verklaard, dan zou hij onmiddellijk geïnterneerd zijn. Maar als hij dan genezen verklaard zou worden,  kon hij gewoon naar huis." 

"De uitspraak van levenslang is wat ze is", zegt onze reporter ter plaatse Caroline Van den Berghe. "Er was grote discussie tussen de psychiaters aangesteld door het gerecht en de psychiaters van De Gelder. Dat was voor de volksjury niet makkelijk." Herbekijk hieronder haar analyse in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen