Zara reageert op beschuldiging van plagiaat

Ontwerpster Tuesday Bassen uit Los Angeles, die al samenwerkte met merken zoals Urban Outfitters, Adidas en Nike, is boos op Zara. Ze beweert dat de Spaanse modeketen creaties van haar klakkeloos heeft gekopieerd. Nu heeft Zara op de beschuldigingen van de vrouw gereageerd in de Amerikaanse uitgave van modeblad Vogue.

vwh

"Inditex (het bedrijf achter onder meer Zara, nvdr.) heeft uitermate veel respect voor de individuele creativitet van alle kunstenaars en ontwerpers en neemt alle claims in verband met intellectueel eigendom van derde partijen uiterst serieus", staat er. "Inditex is onlangs gecontacteerd door de advocaten van Tuesday Bassens. Zij hebben ons op de hoogte gesteld van de bewuste illustraties op kledij van de keten. Het bedrijf is direct een onderzoek gestart en heeft de betreffende kledingstukken uit de rekken gehaald."

Wat voorafging: de 27-jarige ontwerpster plaatste woensdag een foto op Twitter met haar designs, patches om op kleren te strijken, en daarnaast de gelijkaardige exemplaren die Zara gebruikt om kledij op te smukken. Bassen heeft aan de keten laten weten dat ze dit puur plagiaat vindt, maar het bedrijf heeft haar beschuldigingen verworpen. De jonge ontwerpster toont aan dat het te wijten is aan het feit dat zij een kleine zelfstandige is en Zara een groot bedrijf met enorm veel bezoekers op de website.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“We verwerpen uw claims om verschillende redenen: het gebrek aan onderscheidend vermogen van de bewuste ontwerpen. Daarnaast is het voor een groot deel van de bevolking niet vanzelfsprekend om de bewuste designs te associëren met Tuesday Bassen”, schreef het juridische team Zara onder meer in een eerdere brief als antwoord op de klacht van de ontwerpster. “Houd er rekening mee dat er maar een handvol klachten van dit allooi zijn, in vergelijking met gemiddeld 98 miljoen mensen die elke maand onze site bezoeken”, staat er nog.

© Twitter

Bassen vindt het antwoord allesbehalve getuigen van respect en zal de nodige stappen ondernemen om haar gelijk te halen. Het is niet de eerste keer dat Zara van plagiaat wordt beschuldigd. Eerder kwam de keten al in opspraak omdat kleren wel heel sterk op Kanye West zijn ‘Yeezy’-collectie lijken en waren er soms veel gelijkenissen met de producten in shops van Etsy-handelaars.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty