Direct naar artikelinhoud
VerkiezingenGroen

Freya Piryns maakt harde analyse na teleurstellende uitslag van Groen: ‘We werden arrogant’

Freya Piryns haalde de op één na meeste voorkeurstemmen op de Groen-Kamerlijst in Antwerpen.Beeld ID/Eric De Mildt

Haar persoonlijk resultaat was lang niet slecht, de uitslag van haar partij Groen heeft haar diep teleurgesteld. Freya Piryns ziet waar het misliep. ‘We werden arrogant.’

Groen-ancien Piryns haalde de op één na meeste voorkeurstemmen op de Antwerpse Kamerlijst voor Groen, toch geraakte ze niet verkozen omdat haar partij slecht scoorde. Groen strandde op 10 procent, terwijl sommigen droomden van minstens 15 procent. “Het was niet goed, daar moeten we eerlijk in zijn”, zegt ze. “We bleven ver onder de verwachtingen. Als het nu niet lukt, wanneer dan wel? Ik ben er echt niet goed van.”

Waar liep het mis?

“Met het klimaatprotest hadden we het momentum mee, maar te veel mensen bij ons dachten dat het al binnen was. We waanden ons zegezeker en werden arrogant. Dat hebben we ook uitgestraald. Vanaf dan is het fout gegaan. De partij heeft te veel gedacht dat iedereen door de urgentie van het klimaatthema wel mee zou zijn. Maar de maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan, boezemen mensen ook angst in. We hebben nagelaten dat in te zien. Meer nog, sommigen hebben er nog een schepje bovenop gedaan.”

Partijgenoten van u vonden net dat de partij niet radicaal genoeg was.

“Maar we moeten radicaal durven zijn. Gent is het beste voorbeeld. De invoering van het mobiliteitsplan kende veel tegenkanting, maar de mensen zien nu wel het directe voordeel. Tijdens de campagne leken we vooral te vertellen wat de mensen gingen verliezen, omdat anders het klimaat naar de kloten zou gaan. Omdat we onze verantwoordelijkheid moesten opnemen. Maar zo werkt het niet. Het komt erop aan hen uit te leggen hoe ze er in het leven van alledag op vooruitgaan door die groene maatregelen. Anders denkt de kiezer: laat ook maar zitten. Hoe zit het bijvoorbeeld met de afschaffing van het fiscale voordeel op bedrijfswagens? Maak duidelijk wat in de plaats komt.”

Dat voorstel leek onvoldoende uitgewerkt door de studiedienst. Er kwam nooit een helder antwoord op de vraag hoe het nu juist in elkaar zat.

“Wel, die indruk had ik ook. Pas op, in onze studiedienst zitten knappe koppen die heel hard werken. Ze hebben een uitgebreid netwerk bij ngo’s en het middenveld. Maar veel minder in de bedrijfswereld en de topadministratie, dat klopt. En daar zit de macht.

“Wat ik wil zeggen: bij Groen zitten te veel mensen die allemaal hetzelfde zijn: ze hebben dezelfde achtergrond, hetzelfde referentiekader, denken op dezelfde manier. Zo vergeten we soms dat er ook andere mensen zijn, buiten die bubbel. Maar ook die moeten we bereiken en bij elkaar brengen.”

Heeft kopstuk Kristof Calvo gefaald?

“Neen. Wel was het zo dat er slechts twee boegbeelden werden uitgespeeld in de media: Kristof en Meyrem (Almaci, RW). Wouter Van Besien en ik waren blijkbaar niet meer nodig, maar ook de kopstukken uit andere provincies kwamen weinig aan bod. Ook dat bedoel ik met de arrogantie die in de rangen was geslopen. Het zou allemaal wel vanzelf gaan. Maar dat is geen persoonlijk falen, dat ligt eerder aan de lijn uitgezet door de partijtop.”

Moet Groen met dit resultaat in de regering stappen?

“We haalden 10 procent, dan is enige bescheidenheid wel op zijn plaats. Alleen is de puzzel op federaal niveau zodanig complex, dat er wel iemand in de regering zal moeten stappen.”

Hoe ziet u uw verdere toekomst?

“Ik ga drie dagen met vakantie en zal dan proberen alles op een rijtje te zetten. Ik blijf in elk geval lesgeven, ik ben dat ook blijven doen tijdens de campagne. Of ik stop met politiek? Ik ben er nog niet uit. 15.000 mensen hebben op mij gestemd. Die willen blijkbaar nog steeds Piryns in de politiek.”