Direct naar artikelinhoud
AirbnbAmsterdam

Zo zet Amsterdam het offensief in tegen toeristen en AirBnb

Toeristen op de Wallen in Amsterdam. Het is een van de buurten waar de gemeente het aantal Airbnb-adressen wil terugdingen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De gemeente Amsterdam begint een nieuw offensief tegen toeristen in woonwijken. In sommige buurten zal, zoals de gemeenteraad al eerder vroeg, worden bekeken of een verbod kan worden uitgevaardigd op woningverhuur via platforms als Airbnb en Booking. Voor de gewone bed-and-breakfastbedrijven komt een vergunningstelsel, waarbij per wijk een beperkt aantal vergunningen wordt afgegeven.

Laurens Ivens, de Amsterdamse woonwethouder (vergelijkbaar met schepen van Wonen)  komt met plannen die jongeren in zijn stad meer kansen moeten geven op de woningmarkt. Wie langer dan zes jaar in de stad woont, krijgt voorrang bij jongerenwoningen. Ook zorg- en onderwijspersoneel kan op voorrang rekenen. Het plan dat eerder deze week is gepubliceerd, wordt eerst nog onderworpen aan een inspraakronde en de gemeenteraad heeft het laatste woord.

De verdergaande regulering die Ivens voorstelt, is bedoeld om ‘de gekte op de woningmarkt’ tegen te gaan. Die ‘gekte’ is tweeledig. Woonruimte is erg schaars in Amsterdam en daardoor heel duur. In Groot-Amsterdam is een woningtekort van 5,4 procent, het op één na hoogste in Nederland. Aan dat probleem lijken de nieuwe regels weinig te veranderen. Behalve dan voor de jongeren en onderwijs- en zorgpersoneel.

Overlast

Het andere deel van de ‘gekte’ betreft het snel veranderende gebruik van woningen. Platforms als Airbnb hebben een hoge vlucht genomen. Ook de ‘gewone’ bed and breakfast is populair. Daarnaast worden steeds meer woningen verhuurd aan meerdere kamerbewoners, vaak studenten. Al deze groepen hebben een ander levensritme en -stijl, oftewel: ze veroorzaken vaak (geluids)overlast.

Om de leefbaarheid in buurten te beschermen, wil Ivens dat gebruik terugdringen. De gewone bed and breakfast wordt gebonden aan een vergunning, die alleen wordt verstrekt aan eigenaar-bewoners die een deel van hun woning verhuren. Per wijk wordt een beperkt aantal vergunningen verstrekt, die indien nodig bij loting worden verdeeld.

De verhuur via Airbnb-achtigen, een veel groter aantal woningen, kan op deze manier niet worden gereguleerd. De gemeenteraad in Amsterdam heeft zich al uitgesproken om dit probleem aan te pakken met een gebiedsverbod in de wijken Kinkerbuurt, de Wallen en de Haarlemmerbuurt. Ivens denkt dat dat juridisch mogelijk is, maar moet dan eerst vaststellen in welke buurten de leefbaarheid hieronder duidelijk te lijden heeft. Het ‘verkameren’ van woningen wil Ivens aan quota binden, per buurt en per gebouw.

‘Toeristen gaan naar Zaanstad’

Hans Onno van den Berg van Amsterdam Gastvrij, een organisatie van bed & breakfast exploitanten en Airbnb-verhuurders, vindt dat Amsterdam de bal finaal mis slaat. “Mensen met een B&B onttrekken geen woonruimte. En ze veroorzaken ook niet de problemen van drukte in de stad. Er zijn 4.500 B&B’s, inclusief die via platforms. Als dat er minder worden, gaan er meer mensen naar hotels, en daar stijgen de prijzen. Of mensen gaan naar Zaanstad en komen van daar naar Amsterdam. Het haalt niets uit.”

Volgens hem zijn er maar vier buurten in Amsterdam waar wordt geklaagd over de leefbaarheid, en dat zijn de grote uitgaansbuurten zoals Leidseplein en Rembrandtplein. “Maar ook zonder B&B’s zitten daar mensen, want de meeste bezoekers komen uit Amsterdam en omstreken.” Hij hekelt het Amsterdamse bestuur. “Ze hebben net het hoofdbureau van het European Medicine Agency naar de stad gehaald. Dat trekt duizend mensen die allemaal een woning zoeken. Dát is het probleem.”

Citytrip cijfers

Amsterdam wordt al jaren overspoeld door toeristen. In 2018 kuierden er zeker 17 miljoen mensen door de Nederlandse hoofdstad, op zoek naar walletjes, Madame Tussauds of een homp kaas. Er wordt voorspeld dat dat aantal in 2025 verder zal oplopen tot 25 miljoen, en in 2030 zelfs tot 30 miljoen. Ter vergelijking: in Brugge liepen afgelopen jaarlijks zo’n 8 miljoen mensen rond, in Brussel zo'n 3 miljoen. In Amsterdam ging eerder al stemmen op om Airbnb volledig te verbieden. Het bekende onlineplatform was vorig jaar goed voor 1.976.000 overnachtingen in Amsterdam. (FVG)