Direct naar artikelinhoud
Soap & Co

Hoe moet dat met liefde en lust op de filmset in tijden van #MeToo?

'Sex Education', te zien op Netflix.Beeld rv

Hoe moet dat met liefdesscènes op de filmset, in tijden van #MeToo? Een intimiteitscoördinator moet ongelukken voorkomen. 

Daar zit je dan met het hele gezin op de bank te kijken naar je favoriete serie. En dan, totaal onaangekondigd, knettert een heftige liefdesscène uit de beeldbuis. Het overkwam de kijkertjes van de brave BBC, vorig weekend. Ze hadden ingeschakeld op kostuumdrama Gentleman Jack, waarin hoofdrolspeelster Suranne Jones pardoes met een andere vrouw tussen de lakens belandde. Want voor alle duidelijkheid: Gentleman Jack gaat over een vrouw, volgens de Britten zelfs de ‘eerste moderne lesbienne’.

Rode wangetjes in menig Britse huiskamer en de telefonistes van de BBC hadden er hun handen aan vol. Maar als het al ongemakkelijk is voor sommige kijkers, hoe zou het dan voor de actrices in kwestie zijn? Iedere serie die een beetje wil scoren, zit immers vol met bloot en seks – kijk naar Game of Thrones. Maar in deze tijden kun je niet meer een beetje vrij aan het filmen slaan. Voor je het weet raak je een collega net verkeerd aan en heb je een aanklacht aan je been. Om dat te voorkomen, is de intimiteitscoördinator geïntroduceerd. Gentleman Jack was voor de BBC de eerste serie waarbij zo’n deskundige werd ingeschakeld: Ita O’Brien, pionier op het vlak van de gesimuleerde liefde en lust.

“We weten allemaal dat wat we in films en series zien, niet echt is”, zegt Ita. “Niemand denkt dat acteurs in een vechtscène elkaar ook werkelijk verrot slaan. Maar lange tijd is gedacht dat liefdes­scènes een uitzondering waren. Acteurs en regisseurs meenden dat er in het echte leven ook enige ­chemie tussen de acteurs moest zijn om het op het scherm overtuigend te laten lijken.” Dat is nonsens, vindt Ita al heel lang, maar nu wordt er ook naar haar geluisterd.

Gentleman JackBeeld rv

In het verleden stelden grote sterren ook al contracten op waarbij vooraf werd afgesproken hoeveel bloot er te zien mocht zijn, maar Ita gaat nog verder. Iedere beweging wordt vooraf besproken en goedgekeurd door de acteurs. “We oefenen altijd met de kleren aan en nemen stap voor stap de scène door. Zien we een blote bil of alleen een kledingstuk dat van een schouder glijdt? Wie raakt wat op welk moment aan?” En het gaat niet alleen om scènes waarbij de kleren uit gaan. “Een kus is eigenlijk veel ingewikkelder”, zegt Ita. “Die kun je namelijk niet simuleren.” Daarom wordt er eindeloos overlegd. “We benoemen alles, op een respectvolle manier.” Want anders dan je zou verwachten in het vrijgevochten artiestenwereldje, zegt Ita, maakt praten over namaakseks iedereen giechelig. Dus werd er in het verleden vaak zonder overleg geïmproviseerd. “Dat kan niet meer. Je moet het vergelijken met gevaarlijke stunts, of vechtscènes. Daarbij wordt ook niets aan het toeval overgelaten omdat dat gevaarlijk zou zijn.”

Ita begeleidt ook de jonge acteurs in de Netflix-serie Sex Education. En die vinden juist de intieme scènes het leukst om te doen. Klinkt bijna als iets wat we in het dagelijks leven ook wel kunnen gebruiken, zo’n intimiteitscoördinator.