Forum voor Democratie voegt zich bij Europese fractie N-VA: ‘Ook wij hebben bezwaren’

Derk-Jan Epping © belga
Kamiel Vermeylen

De partij van Thierry Baudet zal de komende vijf jaar in de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers zitten. N-VA tekende geen protest aan, maar blijft fel gekant tegen een eventuele Nexit.

Woensdagnamiddag werd het Forum voor Democratie (FvD) van voorzitter Thierry Baudet officieel toegelaten tot de Europese fractie van Conservatieven en Hervormers, waar ook de N-VA deel van uitmaakt. Het Forum won bij de Europese verkiezingen drie zetels in het Europees halfrond en had op voorhand kenbaar gemaakt dat het tot de ECR-fractie wilde toetreden. Omdat de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders zetelt in de radicaal-rechtse Europa van Vrijheid en Naties (ENF) is die stap de meest logische keuze. Bovendien heeft FvD-lijsttrekker Derk-Jan Eppink de fractie in 2009 mee opgericht, toen nog als europarlementslid voor Lijst Dedecker.

Nexit

Vandaag werd de partij niet per stemming, maar wel per acclamatie toegelaten. De ondervoorzitter van de fractie, de Poolse PiS-politicus Ryszard Legutko, presenteerde eerst een dossier over het Forum terwijl Eppink en co. buiten stonden te wachten. Zonder fundamenteel bezwaar werd de partij vervolgens op applaus in de zaal onthaald, het teken dat de partij officieel tot de ECR-fractie werd verwelkomd.

De enige die zich expliciet tegen de komst van het FvD verzette, was Europarlementslid voor de Nederlandse ChristenUnie Peter Van Dalen. Hij verliet uit protest de zaal. ‘Forum is voor een Nexit. Dat is desastreus voor Nederland en Europa. De ECR haalt een partij naar binnen die niet wil samenwerken en hervormen, maar die voor afbreken is’, klinkt het in een statement van de ChristenUnie. De partij is dan ook van plan om naar een andere Europese fractie te verhuizen. Zusterpartij SGP is voorlopig wel van plan om bij de fractie te blijven.

N-VA, die momenteel nog in de ECR-fractie zetelt, tekende geen bezwaar aan. Geert Bourgeois zei eerder aan Knack dat hij niet dezelfde problemen heeft met het Forum als met de Italiaanse Lega of de Alternative für Deutschland. Mark Demesmaeker, die bezig is aan zijn laatste maand als Europarlementslid, bevestigt. ‘Natuurlijk zijn er verscheidene standpunten van het Forum waar we bezwaren tegen hebben. Een Nexit bijvoorbeeld. Maar dat wil niet zeggen dat het Forum van dezelfde strekking is als de rechts-radicale partijen’, aldus Demesmaeker.

Opvallend was dat ook de PiS de komst van het Forum toejuichte. Pools president Matteusz Morawiecki kondigde vandaag aan dat het niet zou verhuizen naar de nieuwe EAPN-fractie van Matteo Salvini en Gerolf Annemans (Vlaams Belang). Grootste struikelblok voor de Polen zijn de goede relaties die onder meer de AfD, de Lega, de Oostenrijkse FPÖ en het Franse Rassemblement National met Rusland onderhouden.

Nochtans houdt ook het Forum er erg pro-Russische standpunten op na. De partij was co-organisator van het Nederlandse referendum over een Europees associatieakkoord met Oekraïne. Bovendien liet Baudet onlangs vallen dat Oekraïense rebellen mogelijks verantwoordelijk waren voor de crash van het MH17-vliegtuig in 2014, waarmee de hij lijnrecht ingaat tegen de bevindingen van Nederlanse onderzoekers naar de oorzaak van het debacle.

Vox

Voor de N-VA verandert de toetreding van het Forum niets aan haar toekomst in het Europees Parlement. Momenteel voert Bourgeois nog volop gesprekken met andere fracties, waaronder de Europese Alliantie van Liberalen en Democraten (ALDE – Open VLD) en de christendemocratische Europese Volkspartij (EVP – CD&V). Uiteindelijk moet het N-VA- partijbestuur de knoop doorhakken.

Mogelijks wacht N-VA tot welke fractie het Spaanse Vox zal toetreden. Vox is, nog meer dan Ciudadanos en de Partido Popular, een fervent tegenstander van de Catalaanse onafhankelijkheid. Momenteel voeren de Spanjaarden gesprekken met zowel de EAPN als de ECR. Een officiële aanvraag om tot de ECR toe te treden, heeft Vox vooralsnog niet ingediend. ‘Onze partij zou zeer fundamentele bezwaren hebben met de komst van Vox’, zegt Demesmaeker, die zich de afgelopen jaren sterk heeft ingezet voor de Catalaanse onafhankelijkheidskwestie. Of hun komst voor N-VA een rode lijn vormt om de fractie te verlaten? ‘Dat wil ik niet gezegd hebben. Het is niet aan mij om daarover te oordelen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content