© EPA-EFE

DISCUSSIE. Moet Antwerpen de cruises bannen tot er een oplossing is voor de vervuiling?

Nieuw onderzoek wijst uit dat cruiseschepen enorme vervuilers zijn. Op Europees vlak zijn ze bijna vervuilender dan tien keer alle auto’s samen. Ook Antwerpen ontvangt cruiseschepen met open armen, terwijl er in het centrum een lage-emissiezone is omschreven. Moet de stad gewoon stoppen met deze vorm van toerisme?

ph

De Bond Beter Leefmilieu vraagt zo snel mogelijk maatregelen om in de havens tot een nuluitstoot voor cruiseschepen te komen. En de stad wil daarop ingaan. De situatie is dan ook schrijnend, blijkt uit nieuw onderzoek: de grootste aanbieder van luxecruises stootte in 2017 aan de Europese kusten bijna tien keer meer zwaveldioxide uit dan alle 260 miljoen Europese auto’s.

Wat vind jij? Moet Antwerpen zijn cruiseterminal gewoon sluiten en geen grote passagiersschepen meer op de Schelde verwelkomen? Of gaat het economische belang voor? De cruisepassagiers geven immers in Antwerpen veel uit en bezoeken alle grote trekpleisters. Er wordt volop gewerkt aan ‘walstroom’ als alternatief voor fossiele brandstof maar misschien zijn er andere maatregelen mogelijk?

Discussieer mee via onderstaand fomulier. Een aantal reacties wordt gebundeld in Gazet van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER