Direct naar artikelinhoud
Video

‘Ik wist toen ik ging slapen dat alles ontploft zou zijn toen ik opstond’: Sam Bettens doet voor 't eerst zijn verhaal op televisie

‘Ik wist toen ik ging slapen dat alles ontploft zou zijn toen ik opstond’: Sam Bettens doet voor 't eerst zijn verhaal op televisie
Beeld frank clauwers

K’s Choice-zanger Sam Bettens, voorheen Sarah Bettens, heeft voor het eerst een tv-interview gegeven over zijn transitie van vrouw naar man. De 46-jarige Bettens schoof aan in de Nederlandse talkshow ‘M’ van Margriet van der Linden en vertelde daar voor het eerst over zijn transitie.

Sam zat in de Verenigde Staten toen het nieuws dat hij transgender is naar buiten kwam, zo’n drie weken geleden. “Toen het nieuws ’s ochtends in België bekend raakte, was het nog nacht in Californië. Ik wist toen ik ging slapen dat alles ontploft zou zijn toen ik opstond.” 

Toch waren de reacties positiever dan verwacht. “Ik heb alleen maar positieve reacties gekregen, zowel van media als van vrienden. Ik kreeg zelfs berichten van mensen die ik al jaren niet meer gehoord had. Ik had op voorhand gezegd dat ik ging wegblijven van sociale media en mezelf ging afschermen, maar ik heb het uiteindelijk allemaal op me laten afkomen omdat het zo positief en lief was.”

Komend weekend treedt Sam voor het eerst sinds zijn outing weer op in België met K’s Choice. Een spannend moment, want hij neemt intussen al enkele weken mannelijke hormonen, die wel eens invloed zouden kunnen hebben op zijn stem. “We zijn begonnen met een heel lage dosis, omdat ik een beetje hoop dat ik zo de controle over mijn stem zal kunnen behouden. Maar of dat lukt, zullen de komende maanden moeten uitwijzen.”

Nu alle obstakels van de baan zijn, voelt Bettens zich verder fantastisch. “Ik ben ongeduldig, want de testosteron heeft nog niet veel gedaan. Maar ik heb de filter die ik als vrouw had mogen laten vallen. Dat voelt als vrijheid.”