Spontane staking bij De Lijn in Antwerpen na nieuw geval van agressie

Het personeel van De Lijn heeft vrijdagochtend spontaan het werk neergelegd. Ze doen dat als een reactie op een nieuw geval van agressie tegen een chauffeur. Die kreeg donderdag een slag in het gezicht van een reiziger.

tg

Door een spontane vakbondsactie in de stelplaats Zurenborg is het Antwerpse busnet zwaar verstoord. Dat laat De Lijn vrijdagochtend zelf weten. Aanleiding voor de actie is een geval van agressie op een buschauffeur donderdag.

De staking heeft gevolgen voor de buslijnen 13, 14, 17, 19, 21, 22, 23, 30, 33, 40, 142 en 762. De lijnen gereden door exploitanten rijden normaal, ook het tramverkeer ondervindt vrijdagochtend geen hinder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Lijn raadt aan om de website te controleren voor je vertrek en ook op twitter geven ze regelmatig updates.

“Directie en personeel zitten vandaag nog samen om de situatie te bespreken en te bekijken welke maatregelen nodig zijn”, zegt de woordvoerder van De Lijn.

De Lijn betreurt het incident en benadrukt dat elk agressiegeval er een te veel is. “Maar dit is ook een maatschappelijk probleem”, zegt woordvoerder Annelies Meynaerts aan Belga. “Wij zijn een open maatschappij en dan is een incident zoals dit soms moeilijk te vermijden.”

Begin april legden chauffeurs van het stadsbusnet ook al het werk neer na gevallen van agressie. Toen vroeg de christelijke vakbond ACV meer controleurs. Volgens secretaris Jo Van der Herten loopt er wel een procedure om tien controleurs in dienst te nemen, maar zal het nog tot het einde van het jaar duren voor die mensen aan de slag kunnen. “Hun opleiding start normaal gezien in september.”

Afgesloten stuurpost

De vakbond is er zich van bewust dat geweld op chauffeurs een moeilijk probleem is om aan te pakken. “Initiatieven als een volledig afgesloten stuurpost werden dan weer niet gedragen door het personeel”, zegt Van der Herten. “Maar er is duidelijk veel frustratie. Lichamelijke agressie komt gelukkig niet al te vaak voor, maar verbale agressie is voor de chauffeurs dagelijkse kost.”

De spontane actie noemt Van der Herten “een vervelende situatie”. “Het is de eerste dag van de examens en studenten rekenen op het openbaar vervoer.” Hij hoopt dan ook dat de chauffeurs snel het werk weer zullen hervatten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen