Waarom vooral vrouwelijke studenten ’s nachts minder goed slapen door hun smartphone

© Shutterstock

Studenten die hun smartphone intensiever gebruiken, slapen slechter. Vooral bij vrouwen is dat het geval, blijkt uit nieuw onderzoek bij Vlaamse studenten. Een lief hebben, helpt dan weer voor een goeie nachtrust.

Jonas Mayeur

Slecht nieuws voor studenten die verslingerd zijn aan hun smartphone. Net nu de examenperiode is gestart, blijkt uit een onderzoek bij 1.889 studenten aan de UGent en UAntwerpen dat zij die meer bellen, e-mails checken of Whatsappen, slechter slapen dan hun collega’s.

Wie intensief zijn smartphone gebruikt, heeft een 11 procent lagere kans op een goeie slaapkwaliteit, becijferden de onderzoekers. “Een eerder abstract cijfer”, geeft professor Stijn Baert (UGent) toe. “Maar het wijst op een sterk verband. Smartphonegebruik blijkt belangrijker voor de slaapkwaliteit dan andere factoren zoals al dan niet op kot zitten, geslacht of socio-economische achtergrond.”

Voor alle duidelijkheid: het is niet zeker dat het de smartphone is die de slechte nachtrust veroorzaakt. Het zou ook kunnen dat studenten die bijvoorbeeld minder gemotiveerd zijn, zowel meer tijd verspillen op hun telefoon als vaker veel drinken.

Stress

Opvallend: vrouwelijke studenten hebben ’s nachts meer last van hun smartphonegebruik dan hun mannelijke collega’s. “Vrouwen zijn sowieso gevoeliger voor stress”, zegt Baert. “En stress blijft bij hen ook langer hangen, eventueel dus ook tot in de slaapkamer.”

Ook smartphones veroorzaken stress, benadrukken de onderzoekers. “Studenten voelen de nood om ieder moment van de dag bereikbaar te zijn en willen niks missen van wat er in hun leefwereld gebeurt. Dat kan leiden tot de aanmaak van stresshormonen die een goede nachtrust verhinderen”, zegt doctorandus Simon Amez (UGent).

LEES OOK. Drink geen koffie, studeer op een hometrainer en luister naar klassieke muziek: experts delen hun tips voor de blok

Uit de nieuwe studie blijkt overigens ook dat studenten die een lief hebben béter slapen. Het verband daar is zelfs sterker dan bij de smartphone. “Misschien slapen ze iets minder lang omdat ze ’s nachts vaker actief zijn”, lacht Baert. “Maar de kwaliteit van de slaap is bij studenten met een relatie wel degelijk beter.”

Ook slechtere punten

Bijna de helft van de Vlaamse 16- tot 24-jarigen zit minstens vijf uur per dag op zijn smartphone. Eerder bleek al dat examenresultaten daaronder lijden. Studenten die meer dan gemiddeld op hun telefoon tokkelen of swipen, halen 1,1 punt op 20 minder op hun examens. Ze buizen ook vaker, namelijk op vier op de tien van hun examens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen