Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Vijf beschuldigden van foltermoord in Hoei nagenoeg over de hele lijn schuldig

Vijf beschuldigden van foltermoord in Hoei nagenoeg over de hele lijn schuldig
Beeld Photo News

De jury van het assisenhof in Luik heeft donderdag de vijf beschuldigden over de hele lijn schuldig verklaard aan de moord op de 18-jarige Valentin Vermeesch in maart 2017 in Hoei. Ze zijn niet alleen schuldig aan moord, maar ook aan marteling, onmenselijke behandeling, aanranding van de eerbaarheid, opsluiting en doodsbedreigingen en mishandeling van een kwetsbaar persoon.

Alexandre Hart (21), Belinda Donnay (22), Dorian Daniels (22) en Killian Wilmet (18) werden vandaag voorts schuldig verklaard aan verkrachting. Die betichting hield geen stand voor Loïck Masson (23).

De licht mentaal gehandicapte Vermeesch werd in de nacht van 26 op 27 maart 2017 in Hoei vermoord. De jongeman stierf door verdrinking in de Maas, waarin zijn belagers hem hadden gegooid na hem eerst te hebben gemarteld.

Valentin Vermeesch werd met de handen op de rug geboeid in de Maas geduwd.Beeld rv

Advocaat-generaal Pascale Schils vroeg de jury om hen allemaal schuldig te verklaren aan moord. Ze beklemtoonde dat alle beschuldigden beslist hebben zich te ontdoen van Vermeesch op het eind van de avond om een gevangenisstraf te vermijden.

Enkel Hart had bekend schuldig te zijn aan de moord, al had zijn advocaat die bekentenis genuanceerd. Hij liet verstaan dat hij tijdens het debat over de straf zal pleiten over de rol van leider van de groep die zijn cliënt opgenomen zou hebben. De vier anderen hebben enkel bekend dat ze deelgenomen hebben aan de martelingen, en vroegen de vrijspraak voor de moord. Allemaal spraken ze dinsdagochtend in hun laatste woord hun spijt uit en excuseerden ze zich tegenover de familie van het slachtoffer.