Direct naar artikelinhoud
Sociaal overleg

Overleg skeyes gaat verder op 24 juni

Kurt Callaerts van ACV-Transcom: ‘Er zitten heel wat problemen in de akkoorden die we opgelost willen zien.’Beeld BELGA

Het sociaal overleg bij luchtverkeersleider skeyes heeft nog geen witte rook opgeleverd. De onderhandelingen tussen directie en vakbonden worden op 24 juni voortgezet, zo werd bij skeyes vernomen.

Aan vakbondszijde valt te horen dat de gesprekken traag vooruitgaan en dat er nog een hele weg te gaan is. Begin mei sloot de directie voor de tweede keer een sociaal akkoord met de socialistische ACOD. De christelijke vakbond ACV-Transcom en de liberale VSOA ondertekenden de voorstellen niet. Zij vinden dat het akkoord geen structurele oplossingen biedt en dat er nog te veel onduidelijkheden zijn.

Ze klagen al langer over een structurele onderbezetting bij skeyes, met nefaste gevolgen voor de werkdruk en de balans tussen werk en privéleven van het personeel.

Volgens ACV-vakbondsman Kurt Callaerts van ACV-Transcom “zit er wel wat beweging” in de gesprekken. Maar hij blijft bij de eerder geuite kritiek op de akkoorden. “Dat zijn voor ons nog altijd geen akkoorden. Er zitten heel wat problemen in die we opgelost willen zien, en ook zaken waarmee we helemaal niet akkoord gaan”, zei Callaerts. De directie had al gezegd dat er van een heronderhandeling van het sociaal akkoord geen sprake zou zijn.

Het overleg dient volgens de directie van skeyes alleen om de teksten concreet uit te werken. De christelijke vakbond zal zich de komende dagen intern beraden. Dat het snel tot acties zou komen lijkt onwaarschijnlijk. Er kwam immers veel reactie op een werkonderbreking van de luchtverkeersleiders op 16 mei, waardoor er ruim drie uur lang geen vluchten konden opstijgen of landen in België. Voor vele luchtvaartbedrijven was dat de spreekwoordelijke druppel.