Direct naar artikelinhoud
Natuur

Pairi Daiza brengt in het wild uitgestorven papegaai terug in de natuur

Twee Spix’ ara’s.Beeld BELGA

De Spix’ ara ken je als ­papagaaiensoort uit de ­animatiefilm Rio, maar is in het wild uitgestorven. Pairi Daiza introduceert de soort nu terug in de natuur.

In Pairi Daiza wordt een kweekcentrum voor de vogels gebouwd, in Brazilië werd een akkoord ondertekend tussen de overheid daar, de Pairi Daiza Foundation en een lokale dierenorganisatie. Dat akkoord moet ervoor zorgen dat tegen eind dit jaar 50 vogels in hun natuurlijke habitat in de Caatinga­wildernis kunnen worden vrijgelaten. Het Release Centre wordt opgetrokken in een afgebakend en herbeplant gebied van duizenden hectares, waar een veilige toekomst voor de vogels mogelijk is.

Spix’ ara is een grote blauwe ara met een lange staart, de enige soort van het geslacht ­Cyanopsitta. Deze ara werd eind de jaren 80 voor het laatst in het wild gezien. Het eerste wetenschappelijk gedocumenteerde exemplaar werd in 1819 gevangen door Johann Baptist von Spix, vandaar de naam. 

Pairi Daiza bouwt in ons land verder aan een hypermodern kweekcentrum voor bedreigde vogelsoorten, in het park. Daar wordt 3 miljoen euro in geïnvesteerd.