Direct naar artikelinhoud
Stroomstoringen

‘Als panne niet snel opgelost wordt, breekt chaos uit’: 50 miljoen mensen zonder elektriciteit in Zuid-Amerika

De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zit al urenlang zonder stroom. Het hele land, en buurland Uruguay zijn zwaar getroffen.Beeld AFP

In Uruguay en Argentinië ging zondagochtend plots het licht uit door een enorme elektriciteitspanne. Dat melden de energiebedrijven van de twee Zuid-Amerikaanse landen. Zo’n 50 miljoen mensen zitten zonder stroom. Han Slootweg, professor slimme energiesystemen aan de TU in Eindhoven, zegt dat het probleem zo snel mogelijk opgelost moet worden, “anders breekt chaos uit”.

Distributiebedrijf Edesur bevestigt het probleem. Volgens de grootste stroombeheerder van Argentinië zitten ook delen van Brazilië en Paraguay nog urenlang zonder stroom. De elektriciteit viel in de vroege ochtend (plaatselijke tijd) uit. Treinen kwamen tot stilstand en de verkeerslichten vielen uit. “Dit is echt nog nooit eerder gebeurd”, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen Argentijnse media. Monteurs zijn in groten getale aanwezig.

De stroomstoring ontregelt het dagelijkse leven in Zuid-Amerika op grote schaal. Veel mensen kunnen geen gebruik maken van drinkwater en veel winkels blijven dicht. Ook zouden inwoners van Argentinië vandaag naar de stembus gaan voor de lokale verkiezingen, maar de vraag is nu of die überhaupt wel door zullen gaan.

De enorme storing domineert op het moment alle nieuwskanalen in Zuid-Amerika. “Enorme black-out in Argentinië”, kopt een Argentijns persbureau bijvoorbeeld. “De stad, de provincie van Buenos Aires en Santa Fe zijn in het donker achtergelaten.”

Argentinië en Uruguay tellen samen 48 miljoen inwoners. Zij zijn naar alle waarschijnlijkheid allemaal getroffen door de stroomstoring. Ondertussen komen er ook meldingen vanuit Chili en Peru binnen.

Waarschuwing voor chaos

“Als het lang duurt, stapelen de problemen zich op”, zegt professor Slootweg tegenover de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. “De drinkwatervoorziening, alarmen, alles valt uit. Dan kan op een gegeven moment de chaos uitbreken en kun je plunderingen krijgen. De problemen zijn extra groot omdat het hele landen betreft. Mensen kunnen niet even naar een noodvoorziening gebracht worden of bij familie gaan slapen. Die mensen hebben hetzelfde probleem.”

Slootweg noemt de omvang van de storing ‘uitzonderlijk’. “Meestal blijven storingen beperkt tot kleine gebieden, steden of regio’s. Het stroomnet is zo ingericht dat het gebied dat door een storing getroffen wordt geïsoleerd kan worden. Blijkbaar is dat nu niet gelukt.” De kwaliteit van het hoogspanningsnet in Zuid-Amerika is volgens de professor ‘degelijk’.