© Kioni Papadopoulos

Kolonel Coffee beste koffiebar van België volgens eet- en reiswebsite

Kolonel Coffee uit de Montignystraat is volgens Food- en Reiswebsite Big 7 Travel de beste koffiebar van België. “Hun kwaliteitscontrole gaat over het hele proces, van koffieboon tot in de kop”, aldus de webstek over de koffiebar die deze week nog uitbreidt.

Johan Van Baelen

Geheel terecht merkt Big 7 Travel op dat er in België meer wordt gebrouwen dan alleen het nationale bier. Ook onze koffie mag er zijn. Dat komt natuurlijk omdat de warme drank nauwelijks weg te denken is uit het dagelijkse menu van de Belgen. De kwaliteitsverbetering is ook stelselmatig gegroeid door de komst van steeds meer koffiehuizen. Die waren al snel niet meer tevreden met een mooi geschonken kopje door de eigen barista. Nee, ze gingen verder en wilden toezicht houden op de zelf gekozen koffiebonen.

“Noem het een normale evolutie”, zegt Kobe Van Gaveren van Kolonel Coffee. “Ik ben op mijn eentje begonnen in de Kleine Pieter Potstraat. Dan kwam in het weekend mijn partner Femke Nuyens helpen. Drie jaar geleden zijn we dan verhuisd naar de Montignystraat en daar gingen we vanzelf onze eigen bonen roosteren.”

Kobe geeft toe dat het zelf roosteren de nieuwe trend is in zijn stiel. “Maar bij ons is het zo gegroeid omdat we graag onze eigen keuzes maken. We volgen koffieboeren op, kijken of zij het volgende jaar een even goede oogst hebben, enzovoort. Dat is heel wat anders dan afhankelijk te zijn van een koffiebrander, die de koffie voor jou kiest.”

Ook de volgende stap is al gezet. “Een aantal zaken in Antwerpen en in het Brusselse bestellen hun koffie bij ons. Op simpele vraag leveren wij ook alle andere materialen die nodig zijn om koffie te zetten.”

Welkom voelen, ook in tweede bar

Hoewel de eerste plaats in het lijstje van Big 7 Travel hem vleit, zijn die lijstjes geen doel op zich. “Wij doen allemaal ons best om een goede kwaliteit te leveren en een goed totaalconcept neer te zetten. Ik weet zeker dat onze score ook te maken heeft met de manier waarop we omgaan met de klanten. Hier werken lieve mensen, die de klant snel heel erg welkom doen voelen.”

Die werkwijze slaat aan, want uitgerekend deze week openen Kobe en Femke een tweede zaak aan de andere kant van de stad, op de Ankerrui. “Donderdagavond openen we er Kolonel & Reede, verwijzend naar onszelf en naar de aanlegkade hier voor de deur van ons nieuwe pand. Net zoals aan de kade kan je ook in Kolonel & Reede ‘ankeren’. “We wilden geen kopie van Kolonel Coffee. We hebben gezocht naar een manier om nog iets extra te doen. We gaan hier niet alleen ontbijt en lunch serveren, maar op donderdag, vrijdag en zaterdag kan je vanaf 17u blijven hangen. Onze chef voorziet dan kleine gerechtjes waarmee je een hongertje kan stillen. En tijdens die avondsessies hebben we een biertje uit Edegem, een wijntje van een wijnmaakster die in Antwerpen heeft gewerkt en andere aparte producten met een verhaal.”

Deze bars bevielen Best 7 Travel ook

1. Kolonel Coffee Roastery – Antwerpen

2. Or Espresso Bar – Brussel

3. Parlor Coffee Roasters – Brussel

4. MOK Specialty Coffee Roastery & Bar – Leuven

5. Cafuné Specialty Coffee Bar & Roastery – Brugge

6. Caffènation Specialty Coffee Roasters – Antwerpen

7. Kaffie Ypres Coffee Roasters – Ieper

8. Fika Coffee – Brussel

9. Albrecht Food & Coffeebar – Oostende

10. Normo Coffee – Antwerpen

13. Melbourne Coffee – Mechelen

17. Viggo’s Coffeebar – Antwerpen

20. Black & Yellow Coffee Bar – Antwerpen

www.kolonelcoffee.be; https://bigseventravel.com/2019/06/25-best-coffee-shops-belgium/