Videospeler inladen...

Ontketent Facebook revolutie met nieuwe digitale munt libra? "Potentieel is libra munt van de 21e eeuw"

"Potentieel een munt van de 21e eeuw", zo omschrijft econoom Geert Noels de libra, de nieuwe digitale munt van Facebook die vandaag werd voorgesteld. "Je wrikt hier de deur open die traditioneel in handen is van heel conservatieve, traditionele banken en instellingen", vertelt hij in "De afspraak".

Een jaar lang heeft Facebook er in het geheim aan gewerkt en vandaag was het zo ver: de eigen, nieuwe digitale munt libra werd voorgesteld. In een zogenoemde white paper (een document waarin een probleem en/ of oplossing voorgesteld wordt) van 12 pagina's werd de munt omschreven. "Over elke zin, elk woord is goed nagedacht door veel specialisten. Dit heeft het potentieel om een munt van de 21e eeuw te worden. Niet alleen voor de Verenigde Staten of voor Europa, maar ook voor opkomende landen waar Amerikaanse techgiganten vandaag marktaandeel missen", verduidelijkt econoom Geert Noels in "De afspraak". 

Dit heeft het potentieel om een munt van de 21e eeuw te worden

Wat? De libra?

Facebook heeft alvast aangekondigd zijn werknemers op termijn in libra uit te betalen. "Dat klinkt exotisch", geeft Noels toe, "maar voor de ietwat oudere generatie: het is hetzelfde principe als de ECU (European Currency Unit). Of voor de technici: de SDR (Special Drawing Rights). In feite is het een korfmunt, een munt die gemaakt wordt door andere munten. In dat opzicht is het geen exotische, nieuwe munt zoals de bitcoin waarvan je niet weet wat de waarde is. De waarde wordt hier bepaald door een korf van stabiele, andere munten. 

Volgens Noels is er niet alleen naar het verleden, maar ook naar de toekomst gekeken. "Ze koppelen oude inzichten hoe een stabiele munt best moet zijn aan nieuwe inzichten hoe je die het beste moet verhandelen en het vertrouwen bewaart."

Een revolutie?

De munt moet het voor Facebookgebruikers gemakkelijker maken om online aankopen te doen en geld over te schrijven, zonder dat ze daarvoor een beroep moeten doen op hun bank. Maar zullen we dan straks allemaal betalen via Facebook en Whatsapp? "De betalingsmanier zal verschillen. Wij denken nu nog in klassieke termen van bankkaarten. Oude bedrijven als Visa en Mastercard zitten mee in het consortium, klassieke banken niet. Heel opmerkelijk. Ook bijvoorbeeld Uber of Booking hebben zich daar al aan gekoppeld. Dat wil zeggen dat zij hun platformen of transacties potentieel kunnen inbrengen waardoor die munt potentieel door heel veel mensen gebruikt kan worden. En dat is vrij nieuw, zelfs bitcoin was een relatief marginale munt die in bepaalde niches gebruikt werd.

Je wrikt hier de deur open die traditioneel in handen is van heel conservatieve, traditionele banken en instellingen

Dit is een munt die het potentieel heeft om miljarden gebruikers te hebben. Misschien in het begin voor kleine betalingen, maar zoals dat dikwijls gaat: eens een munt zich gevestigd heeft, kan je daar eventueel meer mee doen. Je wrikt hier de deur open die traditioneel in handen is van heel conservatieve, traditionele banken en instellingen. Ze zeggen op een heel slimme manier dat ze geen echte munt creëren, maar zich koppelen aan andere munten. En zo wrik je de deur open waardoor je de markt volledig inneemt. En dat kan alleen onderschat worden."

Een bange bankensector?

Een deur openwrikken, zo beschrijft Noels het. Maar hebben die financiële instellingen ook schrik voor de libra? "Ik denk dat er op dit moment in de bankensector heel wat urgentiemeetings gehouden worden. Naar buiten toe zullen ze allemaal zeggen: "Het zal zo'n vaart niet lopen", maar over een jaar kan de wereld er heel anders uitzien."

Ik denk dat er op dit moment in de bankensector heel wat urgentiemeetings worden gehouden

Noels vergelijkt het met de iPhone tegenover de Blackberry of de e-mail tegenover de post. "Maar de mensen die de libra gemaakt hebben, hebben hun huiswerk gedaan. Ze komen met een munt die teruggaat naar de lessen van de stabiliteit van het verleden, met transactieplatformen die heel goedkoop kunnen zijn en door miljarden mensen gebruikt kunnen worden en die een enorme appeal heeft voor een nieuwe bevolking. 

Toch is er een opmerking te maken: "Facebook onderschat misschien de lobby van de financiële sector die er nu gaat komen. Die zal nu druk zetten op Facebook om het bedrijf op te splitsen of zal allerlei onfrisse praktijken over privacy naar voren brengen. Google bijvoorbeeld heeft een wereldwijde bankenlicentie, maar de enige reden dat ze niet echt bankdiensten uitrollen, is de schrik voor de lobby."

Facebook onderschat misschien de lobby van de financiële sector die er nu gaat komen

Noels besluit: "Ik denk dat we over 10 of 20 jaar deze 18e juni als fenomenaal gaan beschrijven".

Herbekijk hier het gesprek in "De afspraak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen