AFP or licensors

Naam van premier Charles Michel (MR) doet de ronde als nieuwe voorzitter van Europese Raad  

De naam van premier Charles Michel (MR) duikt op als mogelijke opvolger van Donald Tusk als voorzitter van de Europese Raad. Volgens nieuwswebsite Politico is Tusk die optie aan het aftoetsen bij de andere staatshoofden en regeringsleiders. Binnen de liberale familie van Michel luidt het dat volop de kaart van Margrethe Vestager getrokken wordt. "Zij maakt een goede kans op het voorzitterschap van de Europese Commissie." De andere topkandidaat voor die post, de Duitser Manfred Weber, ziet intussen zijn kansen slinken. 

Vanaf 15 uur komen de Europese leiders in Brussel bijeen voor een Europese top. Tijdens hun diner - dat lang dreigt uit te lopen - zullen ze het hebben over de invulling van de vacatures aan de top van de Europese instellingen. Eerst komen Frans president Emmanuel Macron en Duits bondskanselier Angela Merkel nog bijeen. Bij aanvang van de top wilde premier Charles Michel uitzonderlijk geen interview geven. 

Puzzel

Dat er gevoelige onderhandelingen op de agenda staan over hoge Europese posities, speelt daar mogelijk een rol. Er moet een nieuwe voorzitter van de Europese Raad en de Europese Commissie gevonden worden, een nieuwe Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands en Defensiebeleid, en een opvolger van Mario Draghi aan het hoofd van de Europese Centrale Bank. Intussen zoekt ook het Europees Parlement een nieuwe voorzitter.

De huidige voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zei gisteren nog dat de puzzel vannacht kan worden gelegd. "Het moet ten laatste gebeuren voor het parlement bijeenkomt (op 2 juli, red.)", zegt Frans president Emmanuel Macron. Duits bondskanselier Merkel sust ook dat "er nog enkele dagen tijd overblijven". Intussen klinkt Tusk ook minder gehaast: "Gisteren was ik voorzichtig optimistisch. Vandaag ben ik eerder voorzichtig dan optimistisch", tweet hij bij aanvang van het overleg met Merkel en Macron.

Het gaat inderdaad om moeilijke onderhandelingen, want zowel de christendemocraten (EVP), de socialisten (S&D) als de liberalen (RE) claimen een topjob. Als het even kan moeten de functies ook zo gelijk mogelijk verdeeld worden tussen mannen en vrouwen. Bovendien lijken Duitsland en Frankrijk, die de motor zijn van het overleg, over de verschillende posten met elkaar te botsen.

De rol van premier Michel

De geruchtenmolen over de verdeling van de posities draait op volle toeren, en verschillende namen doen de ronde. Ook die van ontslagnemend premier Charles Michel (MR) duikt opnieuw op. Volgens Politico, dat spreekt van drie diplomatieke bronnen, zou Tusk aan de regeringsleiders voorleggen dat Michel hem kan opvolgen als voorzitter van de Europese Raad. 

"Michel voldoet aan alle voorwaarden, of het nu op nationaal niveau is, of op Europees niveau", zegt de premier van Luxemburg Xavier Bettel alvast. 

Videospeler inladen...

De liberale familie van Michel zegt dan weer dat ze voluit gaan voor de post van Europees Commissievoorzitter, die de Deense Margrethe Vestager zou kunnen invullen.

Wat met Manfred Weber?

Daarmee komen de liberalen in het vaarwater van de Duitser Manfred Weber, de kandidaat-commissievoorzitter van de grootste fractie in het Europees Parlement, de christendemocraten van EVP. Die ziet zijn kansen slinken nadat de socialisten en de liberalen aankondigden dat ze tegen hem zullen stemmen. Mogelijk zou een andere kandidaat wel steun kunnen krijgen van andere fracties, maar de EVP houdt vast aan de kandidatuur van Weber.

De Deense Margrethe Vestager (links), Duitser Manfred Weber (rechts). Beiden zijn kandidaat om de Europese Commissie voor te zitten.

Om verkozen te raken als commissievoorzitter, heeft Weber een meerderheid nodig in dat Europees Parlement. Zonder socialisten en liberalen is dat al een pak moeilijker. President Emmanuel Macron verzet zich al langer tegen de kandidatuur van Weber, omdat die te rechts en te onervaren zou zijn. 

Frankrijk versus Duitsland?

Daardoor ontstaat het beeld dat Frankrijk en Duitsland met elkaar botsen over de verdeling van de topjobs, al spreekt president Macron dat tegen: "We gaan niet voor een bepaald scenario", zei hij bij aanvang van de top, "maar wel om het beste team voor Europa te kiezen." 

Mogelijk komen de Europese leiders opnieuw samen op 30 juni of 1 juli, daags voor het Europees Parlement bijeenkomt om een voorzitter te kiezen. De Ierse premier Leo Varadkar vat alvast de sfeer op de top samen: "De paus wordt vaak sneller gekozen dan dat deze functies worden ingevuld." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" gevolgd door duiding van Rob Heirbaut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen