Direct naar artikelinhoud
DM ZaptPieter Dumon

Misschien moet Jeroen Meus wat meer vloeken. Kijk maar eens naar Gordon Ramsay

Jeroen Meus in zijn keuken.Beeld rv

Pieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de niet zo ideale schoonzoon in Jeroen Meus. 

Ook in de keuken van Jeroen Meus laat de zomer zich voelen. Al een paar jaar trekt de culinaire trots van Leuven tijdens de zomermaanden met zijn potten en pannen de wijde wereld in. Dat resulteert dan in Dagelijkse zomerkost. Een – zoals de naam al doet vermoeden – zomerse versie van zijn dagelijkse kookrubriek. Volgens het persbericht kiest Meus dit jaar voor een staycation, een hippe omschrijving voor een vakantie in eigen land. Onder het motto ‘verandering van spijs doet eten’ wil Meus deze zomer elke dag in de keuken van een andere gastvrije Vlaming gaan kokkerellen.

Een vernuftig plan waarmee het amper fout kan gaan. Ook na meer dan duizend aflevering zijn Meus en zijn recepten nog steeds populair. En binnenkijken in andermans keuken is iets wat we allemaal graag eens doen. Succes gegarandeerd dus. 

Toch vrees ik dat Meus en co. deze zomer een unieke kans zullen laten liggen. Je hoeft maar eens te kijken naar een aflevering van Ramsey’s 24 hours to hell and back, momenteel op Vitaya, om meteen te weten wat ik bedoel.

Bankroet

In dat programma trekt de Britse chef Gordon Ramsey Amerika rond op zoek naar restaurants die om diverse redenen op de rand van het bankroet balanceren. Hij parkeert een gigantische truck naast zo’n noodlijdende horecazaak om daarna in amper 24 uur alle problemen op te lossen. 

Waardeloze koks worden omgetoverd tot sterrenchefs. Zielloze interieurs gestript en vervangen door sfeervoller materiaal. En als een volleerd psycholoog lost Ramsey ook nog eens alle persoonlijke spanningen binnen de keukenequipe op. Overgoten met een sausje van pittige krachttermen en allerhande persoonlijke beledigingen levert dat een uurtje televisie op om vingers en duimen bij af te likken.

Niet dat Meus nu meteen de baan op moet om ondermaatse restaurants van de ondergang te redden. Dat hebben Luc Bellings en Stéphane Buyens hem in het VTM-programma Chef in nood trouwens al eens voorgedaan. Maar misschien moet Jeroen toch eens op zoek naar zijn innerlijke Gordon Ramsey. Om dan tijdens een kooksessie bij zo’n gastvrije Vlaming in de frigo te gaan kijken of alle producten wel voldoende gelabeld zijn, subtiel te polsen naar eventuele relationele spanningen tussen gastheer en gastvrouw of met zijn vinger over de afzuigkap te gaan op zoek naar stof. Waarna uiteraard een scheldtirade volgt wanneer blijkt dat de gastvrije Vlaming voor zijn vlees en zijn groenten geen afzonderlijk snijplankje gebruikt.

Vergeet Vive le vélo, Switch of Met vier in bed. Laat Jeroen een snuifje krachttermen aan zijn receptuur toevoegen en zijn Dagelijkse zomerkost wordt wat kijkcijfers betreft hors catégorie. 

Dagelijkse zomerkost vanaf 1 juli op Eén

Ramsey’s 24 hours to hell and back is momenteel op Vitaya te zien

Gordon Ramsey, met blond haar, woont een boksmatch bij in Las Vegas.Beeld Photo News