Trump blies aanval op Iran af toen hem balans van 150 doden werd voorspeld

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter gemeld dat hij de aanvallen op Iran heeft afgelast, omdat hem door een generaal gezegd werd dat er 150 doden bij zo’n aanval in Iran zouden vallen. Dan zou zo’n aanval niet in verhouding staan met het uit de lucht halen van een onbemande drone, schreef hij.

“Ik ben niet gehaast. Ons leger is opnieuw op sterkte, vernieuwd en klaar om uit te rukken, het is het beste in de wereld”, tweette president Trump. “De sancties (tegen Iran) doen pijn en ik heb er nog andere aan toegevoegd gisteren”, ging hij voort. De president voegt er nog aan toe dat Iran nooit atoomwapens zal hebben. Volgens hem is Iran “een sterk verzwakte natie vandaag”.

De aanvallen – naar verluidt op bepaalde doelwitten zoals lanceer- en radarinstallaties – waren bedoeld als vergelding voor het neerschieten door Iran van een Amerikaanse drone. Het was de bedoeling net voor dageraad aan te vallen om het risico voor het Iraanse leger en burgers te minimaliseren. Maar de aanval heeft hij dus toch juist om die reden op het laatste nippertje afgeblazen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De VS trok zich vorig jaar terug uit een internationaal akkoord dat ertoe moest leiden dat Iran geen atoomwapens in handen krijgt. De Amerikaanse president koos in de plaats voor een politiek van economische sancties tegen Iran als drukkingsmiddel.

Boodschap of geen boodschap?

Iran heeft vrijdag ontkend dat de Amerikaanse president Donald Trump in de loop van de nacht een boodschap aan Iran zou hebben gestuurd, via Oman, om te waarschuwen dat er een Amerikaanse aanval op til was.

“De VS heeft via Oman geen enkele boodschap gestuurd naar Iran. Dat klopt helemaal niet”, zei Keyvan Khosravi, de woordvoerder de Hoge Nationale Veiligheidsraad, die geciteerd werd door de Iraanse staatstelevisie.

Khosravi reageerde daarmee op een bericht van twee buitenlandse media die gemeld hadden dat de Amerikaanse president via de tussenkomst van het sultanaat van Oman zou hebben gewaarschuwd dat hij klaarstond om een aanval te lanceren tegen Iran, tenzij dat land bereid zou zijn om te onderhandelen.

Europa “vindt het beter niet tussen te komen”

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben vrijdag na afloop van hun topontmoeting in Brussel geen boodschap de wereld ingestuurd over de grote spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran. Europa bepleit een de-escalatie, maar “soms is het beter niet tussen te komen”, legde voorzitter Donald Tusk uit.

“De grootste problemen in onze geschiedenis werden steeds uitgelokt door te actieve politiek, niet door te passieve. Natuurlijk volgen we de situatie en zijn we zeer bezorgd over de ontwikkelingen in de Golfregio, maar er was pragmatisch gezien geen reden om een Europese verklaring voor te bereiden”, zei Tusk na afloop.

© BELGA

Intussen blijven de Europeanen via bilaterale contacten wel aandringen op een de-escalatie en een diplomatieke oplossing. “We rekenen op diplomatieke onderhandelingen, op een politieke oplossing voor deze zeer gespannen situatie”, zo verklaarde Duits bondskanselier Angela Merkel.

Voor de Franse president Emmanuel Macron wordt de bijeenkomst van de G20 op 28 en 29 juni in Japan “een belangrijke afspraak”. “Dat is het moment om concrete diplomatieke oplossingen te vinden voor deze situatie die niet mag blijven aanslepen, want er is te veel instabiliteit en spanning.”

Vergadering VN-Veiligheidsraad

De Verenigde Staten vragen om maandag een bijeenkomst van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te organiseren om de laatste ontwikkelingen rond Iran te bespreken. Dat is vrijdag vernomen van diplomatieke bronnen.

De VS vragen gesprekken van de 15 leden van de Veiligheidsraad “over de laatste ontwikkelingen in verband met Iran en de recente incidenten met olietankers”, aldus twee VN-diplomaten aan de media. De vergadering zou maandagnamiddag plaatsvinden, zo blijkt nog.

Het Witte Huis meldt vrijdag nog dat Trump de “Iraanse dreiging” besproken heeft met de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman. “De twee leiders hebben de cruciale rol besproken van Saoedi-Arabië in het verzekeren van de stabiliteit in het Midden-Oosten en op de globale oliemarkt”, klinkt het in een mededeling. “Ze hebben ook gesproken over de bedreiging door het gedrag van het Iraanse regime, dat op zoek is naar een escalatie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer