Direct naar artikelinhoud
Zomertrend

4 op de 10 Belgen neemt geen zomervakantie

Veel mensen gaan op een ander moment in het jaar op vakantie, omdat het dan goedkoper is.Beeld EPA

Nog even en we kunnen genieten van een dik verdiende zomervakantie. Dat geldt maar voor een kleine meerderheid, want vier op de tien Belgen werken gewoon door in juli en augustus. ‘Er wordt vaker over het hele jaar verspreid verlof genomen.’

In 2008 nam 63,15 procent van de Belgische werknemers in juli en augustus vakantie, terwijl dat in 2018 daalde naar 59,88 procent. Dat blijkt uit een rapport van sociaal secretariaat Group S, dat de verlofcijfers van 250.000 werknemers analyseerde. Een kleine daling die op het conto van de 50-plussers mag worden geschreven.

Vroeger nam slechts een kwart van hen vakantie buiten de maanden juli of augustus, tien jaar later is dat gestegen naar 40 procent. “De vergrijzing is een van de oorzaken”, zegt Valentin Broquet, juridisch adviseur van Group S. “Verder kiezen veel werknemers een andere, goedkopere periode.” Zijn collega Wim Depondt wijst op de invloed van de gewijzigde gezinssamenstelling. “Veel meer mensen zijn single en hoeven niet hartje zomer met vakantie en al zeker niet als de kinderen het huis uit zijn.”

Ook de duur van de vakantie is veranderd: terwijl in 2010 veel werknemers tijdens de zomervakantie voor twee of drie weken vertrokken, stelt Group S vast dat het aantal verlofperiodes van twee weken in juli tussen 2010 en 2018 met de helft is gedaald.

“We spreiden ons verlof liever over het hele jaar”, zegt Depondt. “Zo is het aantal vakantieperiodes van 5 dagen met 40 procent gestegen. In het voorjaar kiezen we voor een shortski en op het einde van het jaar trekken we er ook nog eens graag op uit.

December wordt trouwens alsmaar populairder als vakantiemaand. Bijna drie keer zoveel Belgen als tien jaar geleden nemen dan een break.”