Direct naar artikelinhoud
DM ZaptRobin Broos

Maar dan, om redenen die zelfs Rik Torfs niet kan verklaren, moest Stijn Van de Voorde van antenne

Stijn Van de Voorde in 'Studio Ibiza: het Oude Testament'.Beeld VRT

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over Stijn Van de Voorde.

Stijn Van de Voorde kwam in mijn leven in 2005 met Sample Minds, een met veel droge humor gekruid radioprogramma over de moderne muziek op Studio Brussel. De baseline: “alles wat je al lang wist, of nooit wilde te weten komen”. Eigenlijk had de openbare omroep toen al moeten weten welk talent ze in huis hadden.

Dankzij Stijn weet ik van het bestaan van de platgesampelde a-capellaplaat ‘Love Sensation’ van Loleatta Holloway. Weet ik dat de typerende blazers uit ‘Crazy in Love’ van Beyonce (én Jay-Z) gewoon gepikt zijn van The Chi-Lites. En weet ik dat Zornik niet dient om op te dansen. Kortom: Stijn informeert op een effectieve manier, zoals we dat van de VRT mogen verwachten.

En dat mocht Stijn jarenlang doen, in tal van vormen en programma’s. Maar dan, om redenen die zelfs Rik Torfs niet kan verklaren, moest Stijn van antenne. Siska Schoeters werd onnodig weggeparkeerd naar het middagblok. En sidekick Stijn? Tja, daar hadden ze niet over nagedacht. Laat die dan maar filmpjes maken voor de website.

Maar dan, om redenen die zelfs Rik Torfs niet kan verklaren, moest Stijn Van de Voorde van antenne
Beeld VRT

Maar dan doet Stijn wat alleen Stijn kan. Stijn zijn. In zijn quasi geniale YouTube-reeks Stijn zoekt het uit beantwoordt hij vragen die niemand zich stelt, maar iedereen het antwoord op wil weten. Wat is een ‘Wonderwall’? Maakt ‘I Don’t Want to Miss a Thing’ van Aerosmith alles episch? Of wat heeft Rick Astley dat jij niet hebt?

En er zijn de briljante docu’s California Love, Great! Britain en Rock ‘n’ Roll High School. Daarin omarmt Stijn het crossmediale concept VRT NU, door te tonen waarvoor het dient. StuBru gelabelde minireeksen die niets kosten in vergelijking met het dagelijkse Tour-budget van Sporza. Maar het levert materiaal op dat recht en lineair op Canvas uitgezonden kan worden.

Momenteel is zo Studio Ibiza te zien, over het ontstaan van het hippie- en later party-eiland in de Balearen. Over een muziekgenre dat Stijn minder ligt, maar dat hij nog steeds op eenzelfde inhoudelijke, verrassende en droge manier brengt.

Want Stijn is muziek. Dat weten ze bij VRT NWS, waar hij regelmatig als expert wordt ingeschakeld. Bij Rock Werchter, waar hij presenteert op de Main Stage. En in de theaterzalen die hij vult met grote en kleine verhalen. Maar dus niet bij StuBru, waar hij wel nog op de payroll staat om ‘het merk’ digitaal te ‘versterken’, maar niet meer te horen is. In de VS had hij al lang een dik contract met carte blanche gekregen bij een streamingdienst. Iedereen wil die man in huis.

Maar dan, om redenen die zelfs Rik Torfs niet kan verklaren, moest Stijn Van de Voorde van antenne
Beeld VRT

En dan denk ik: hier klopt iets niet.

• Beste StuBru, jullie beseffen niet welk talent jullie aan de kant hebben geschoven.

• Beste VRT NU, gebruik Stijn als jullie gezicht. 

• En beste Stijn, start anders gewoon je eigen ding. Stijn TV. Gids door de moderne muziek. Liefhebber van cultuur. Zelfs beurscijfers kunnen uit jouw mond episch worden.

Studio Ibiza: het Oude Testament, nu op VRT NU.