Direct naar artikelinhoud
Het weer

De eerste tropische dag van het jaar is een feit

De eerste tropische dag van het jaar is een feit
Beeld Photo News

De eerste tropische dag van het jaar is een feit: vanmiddag werd in Ukkel de grens van 30 graden bereikt. Dat meldt het KMI. 

Het kwik in Ukkel steeg maandag tot 30,6 graden Celsius, tweet weerman David Dehenauw van het KMI. De eerste tropische dag (+30°) van 2019 is daarmee een feit. Het dagrecord van 32,7 graden in Ukkel uit 1976 blijft wel overeind.

Dinsdag wordt het nog warmer, mogelijk zelfs 33 graden in Ukkel, het referentiepunt. Het dagrecord voor 25 juni staat op 33,6 graden en dateert eveneens uit het memorabele weerjaar 1976.

Het absolute temperatuurdagrecord in Ukkel (over alle maanden) gaat terug naar 27 juni 1947, toen het kwik 36,6 graden haalde.

Zondag is in Ukkel de kaap van 25 graden overschreden. “Theoretisch moeten we tot donderdag wachten om van een hittegolf te spreken, als ook woensdag nog een 30-plusser wordt opgetekend”, legt Dehenauw uit.

Twitter bericht wordt geladen...

De komende dagen

Morgenavond en -nacht wordt het lichtbewolkt tot helder. Op het eind van de nacht kunnen er aan zee lage wolkenvelden gevormd worden. De minima liggen tussen 16 graden aan zee en 21 graden in het zuiden van het land.

Woensdag blijft het in de meeste streken zonnig. Vroeg in de ochtend kan er wel wat ochtendgrijs voorkomen in het noordwesten van het land, maar die trekt vrij snel op. Enkel aan de kust kan het de rest van de dag nevelig blijven. Hierdoor blijft het kwik steken op zo’n 20 graden aan zee. Dit staat in contrast met het binnenland, waar het opnieuw zeer warm kan worden. In de Kempen en Belgisch Lotharingen verwachten we maxima tussen 31 en 34 graden. De noorden- tot noordoostenwind is eerst zwak tot matig en wordt later overwegend matig tot aan zee vrij krachtig, met daar rukwinden tot 50 km per uur.

Donderdag hangt er op verschillende plaatsen eerst ochtendgrijs, die vrij snel op zal trekken. Hierna krijgen we overal zonnig weer met maxima tussen 22 of 23 graden aan zee en 32 of 33 graden in het uiterste zuidoosten. De noordoostenwind blijft matig of aan zee vrij krachtig.

Vrijdag wordt een zonovergoten dag met opnieuw maxima van 23 of 24 graden aan zee en tussen 25 en 31 graden in het binnenland.