© Roger Dreesen

‘Zandwinning, moet win-win zijn voor iedereen'

De Vlaamse overheid overweegt om zand te winnen in Oudsbergen. Het gemeentebestuur betrekt nu ook de natuur- en landbouwsector in het overleg. Zij willen dit complex project een kans geven en zullen actief participeren. RLKM is gevraagd om haar expertise en begeleidt het complex project vanaf de verkennings- en onderzoeksfase. “Welke natuur komt er in de plaats en hoe zit het met de waterhuishouding bij een eventuele zandwinning? De uitkomst van de gevraagde studie ‘s bepaalt ons definitief standpunt in dit zandwinningsdossier”, zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt.

RDr

In 2014 besliste Vlaanderen dat zandwinning eventueel kan in Oudsbergen. De delfstoffensector heeft een gebied van 370 hectare, ten oosten van de N76 en ten noorden van het industrieterrein van Opglabbeek, afgebakend. “De gemeente startte in 2014 een RUP op. Dat RUP werd onze vraag stopgezet en is er gekozen voor overleg dat mogelijk zal uitmonden in het complex project. Het is belangrijk dat elke sector van bij het begin nauw betrokken wordt in dit dossier”, opent Jos Ramaekers.

Als er al een ontginning komt moet die een meerwaarde betekenen voor natuur en landbouw. “Want er wordt minstens 25 jaar zand gewonnen. Zandwinnen gebeurt best zoals bij de grindwinning, gefaseerd en het moet een win-win zijn voor iedereen. Dan gaat het over de bestemming achteraf, de bestaande natuur opwaarderen, familiale landbouw ondersteunen en kwaliteitsvollere recreatieve verbindingen”, duidt Ramaekers. De historische en erfgoedwaarde van het gebied Donderslag dient ook meegenomen te worden.

Het Agentschap voor Natuur en Bos laat eerst een eco-hydrologische studie uitvoeren die de effecten in de waterhuishouding onderzoekt. Jos Ramaekers van Natuurpunt: “Het is van groot belang dat er garanties zijn dat een mogelijke ontginning geen nadelige effecten heeft op de vennen en het brongebied van de Abeek.”

Het Departement Omgeving wil zicht krijgen op het toekomstig landschap na een eventuele ontginning, en hoe dit ontwikkelt kan worden tot topnatuur. “Ook om na te gaan hoe een betere ruimtelijke structuur voor landbouw gerealiseerd kan worden. En welke mogelijkheden en meerwaarde voor landbouw gerealiseerd kan worden, door ruilverkaveling, en of er eventueel een irrigatienetwerk aangelegd wordt,” aldus Peter Bruggen van de Boerenbond.

Hierbij is ook oog voor de verkeersafwikkeling en mobiliteit op de N76. “Mobiliteit is belangrijk, zoals de vraag hoe en waar kan een eco-recreaduct gerealiseerd worden. Een natuurverbinding tussen het militair schietveld met Duinengordel met wildrasters moet zorgen voor verhoogde verkeersveiligheid op het fietsroutenetwerk”, besluit burgemeester Lode Ceyssens. De mijnbouwbossen zelf zijn niet zo waardevol. "Maar zonder het akkoord van de natuur en de landbouw gebeurt er niets", besluit Lode Ceyssens. Woensdag is de startvergadering gepland. Het gemeentebestuur laat zich in dit dossier deskundig begeleiden door het Regionaal Landschap Kempen en Maasland. De kosten bedragen 25 000 euro.

(RDr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer