Remonte van Red Lions komt te laat: Belgische hockeymannen verliezen finale van Pro League

De Belgian Red Lions hebben zondagavond de finale van de gloednieuwe Pro League hockey met 3-2 verloren van Australië. De Belgische hockeymannen slikten drie tegengoals in een zwak eerste kwart en kwamen die achterstand niet meer te boven. In een sterke tweede helft versierden de Belgische wereldkampioenen een resem strafcorners, maar amper twee daarvan gingen binnen. De remonte van de Red Lions kwam ten laat. Door de nederlaag spelen de Belgen ook de eerste plaats op de wereldranglijst kwijt aan de Australiërs.

Maarten Delvaux

De Lions konden in de finale niet rekenen op hun kapitein Thomas Briels, en zagen na enkele seconden ook Arthur Van Doren uitvallen. Bij de rust stonden de Belgen al 0-3 achter. Trent Mitton (9e), Flynn Ogilvie (14e) en Blake Govers (29e), met een strafslag, scoorden voor de Australiërs. In de tweede helft domineerden de Belgen, maar telkens vonden ze de Australische doelman Tyler Lovell op hun weg. Acht strafcorners leverden zo niets op. Op de negende en de tiende lukte het wel. Na de doelpunten van Loïck Luypaert (44e) en Alexander Hendrickx (58e) zetten de Belgen nog alles op alles en gingen ze zonder doelman spelen, maar een derde doelpunt zat er niet meer in.

Eerder op de dag pakte Nederland de derde plaats door Groot-Brittannië met 5-3 te verslaan.

Het was de eerste en voorlopig ook de laatste Grand Final. Vanwege de Olympische Spelen schrapt wereldhockeybond FIH volgend jaar de finalewedstrijden. Het is nog onduidelijk of de eindstrijd van de Pro League na de Spelen weer terugkeert.

Bondscoach McLeod: “Verlies Van Doren bracht ons in de problemen”

Bondscoach Shane McLeod betreurde vooral het uitvallen van Arthur Van Doren na amper twee minuten. “Hij werd geraakt aan zijn knie door de stick van een tegenstander”, wist McLeod te vertellen over de blessure van Van Doren. “Hij moet nog onderzocht worden, maar uit voorzorg hebben we hem niet terug het veld op gestuurd. Het verlies bracht ons in de problemen, en we geraakten moeilijk aangepast aan de situatie. We moesten onze verdedigende structuur aanpassen, en onze eerste helft was niet op niveau. De jongens zijn ontgoocheld, omdat ze de een drang naar overwinningen hebben.”

Door de nederlaag is België, dat zijn eerste plaats op de wereldranking aan Australië moet laten, al bijna zeker van groep B op de Olympische Spelen. Daarin moeten zowel de nummer twee als de nummer drie van de wereld, vermoedelijk Nederland, aan de bak. “Dat klopt, maar we hebben in Rio al gezien dat het een goede zaak is om in een sterke poule uit te komen om in het juiste ritme te geraken”, besloot McLeod met een positieve noot.