AP
Volledig scherm
© AP

Sinds 2014 smelt pakijs in Antarctica aan duizelingwekkende snelheid: “Maar we weten niet waarom”

Sinds 2014 gebeurt het afsmelten van het pakijs in Antarctica aan een duizelingwekkende snelheid. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie. Het jaar blijkt een kantelpunt voor het continent.

54 reacties

  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Ja Gino De Neef. Ooit was Antarctica zelfs zonder ijs. Ooit lag het ook ongeveer aan de evenaar.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Peter Bonacasa, het landijs op Antactica groeit volgens de laatste satellietgegevens (Zwally, NASA, 2018) wel degelijk lichtjes aan: West Antarctica met de landtong smelt af, vooral door extra aardwarmte. Oost Antarctica groeit aan, totaal lichte groei. Waarom het zee-ijs rond Antarctica nu na 30 jaar groei plots behoorlijk afneemt is voor iedereen een raadsel, veranderde zeestromingen kunnen een rol spelen en de 2016-2017 super El Niño, maar dat is lang niet zeker...
  • Peter Bonacasa

    5 jaar geleden
    Vladimir De Leeuw, alleen.. het landijs groeit niet aan, dus daar gaat die redenering alweer...
  • Wilfried Mattheus

    5 jaar geleden
    Voor de liefhebbers van topwetenschap en techniek: zie Nasa: Global Climate Change "Why global temperatures Matter"...En kijk ook eens naar de massametingen van de poolgebieden!
  • Ben Strubbe

    5 jaar geleden
    Het stemt mij hoopvol dat de schuld niet gelegd wordt bij CO2. Het wordt hoog tijd dat ook andere - natuurlijke - oorzaken voor de klimaatverandering worden bestudeerd in plaats van er vanuit te gaan dat de mens de enige oorzaak is zoals het IPCC (VN) ons willen laten geloven.