"Bedroefd dat Fidels tijd voorbij is", wereld reageert op dood "icoon van 20e eeuw"

Uit alle hoeken van de wereld lopen reacties binnen op de dood van Fidel Castro. De linkse president Maduro van Venezuela reageerde als een van de eerste politieke leiders. Hij roept alle revolutionairen op om Castro's erfenis voort te zetten. Ook Michail Gorbatsjov, de voormalige leider van de Sovjetunie, betuigt eer aan zijn vriend. "Ik ben echt bedroefd dat Fidels tijd voorbij" is, zegt hij.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Rusland, tot de ineenstorting van de Sovjetunie in 1991 de grootste bondgenoot van Cuba, reageerde snel op het overlijden van Castro. Op de Russische staatstelevisie wordt hij geroemd als een groot strijder tegen het Amerikaanse imperialisme.

"Fidel Castro wordt terecht gezien als symbool van een tijdperk in de wereldgeschiedenis", schrijft de Russische president Vladimir Poetin in een telegram waarin hij zijn medeleven betuigt aan Castro's broer Raúl, de huidige president van Cuba.

"Het vrije en onafhankelijke Cuba dat Castro opbouwde, werd een invloedrijk lid van de internationale gemeenschap en een inspirerend voorbeeld voor veel landen en volkeren". Poetin noemt Castro ook "een oprechte vriend op wie Rusland kon bouwen".

Nog vóór Poetin betuigde de voormalige president van de Sovjetunie Michail Gorbatsjov eer aan Castro, die hij een goede vriend, "tot het einde" noemde. "In de twintigste eeuw deed Fidel Castro alles om het koloniale systeem te vernietigen, en om samenwerkingsverbanden te smeden", zegt Gorbatsjov.

"Hij wapende zijn land tegen de harde Amerikaanse blokkade, terwijl er kolossale druk op hem werd gelegd. Toch trok hij zijn land uit de blokkade op weg naar een onafhankelijke ontwikkeling."

"Ik ben erg bedroefd dat Fidels tijd voorbij is", besluit Gorbatsjov. "We zullen hem herinneren als een buitengewone politicus en man en als onze vriend."

India

Ook vanuit India kwam snel reactie op het overlijden van Castro. Premier Narendra Modi noemde Castro "een van de meest iconische persoonlijkheden van de twintigste eeuw". "India rouwt om het verlies van een grote vriend."

President Mukherjee betuigde via Twitter zijn medeleven met de Cubaanse bevolking. "Welgemeende condoleances na het trieste overlijden van Cuba's revolutionaire leider, voormalig president en vriend van India", klinkt het op Twitter.

Latijns-Amerika

De Mexicaanse president Peña Nieto noemt Castro als een gezichtsbepalende leider uit de twintigste eeuw, die de bilaterale banden met Mexico aanhaalde "op basis van respect, dialoog en solidariteit". "Hij was een vriend van Mexico".

De linkse president Nicolás Maduro van Venezuela, die in navolging van de overleden Hugo Chavez een socialistisch beleid voert, reageerde als een van de eerste politieke leiders op de dood van Fidel Castro. Hij wijst de innige band tussen Venezuela en Cuba.

Maduro roept gelijkgezinden op om Castro's erfenis niet verloren te laten gaan. "Aan alle revolutionairen van de wereld, we moeten zijn erfenis voortzetten, zijn banier van onafhankelijkheid, socialisme en humaan thuisland", schrijft hij op Twitter.

Europa

Ook de Spaanse regering heeft gereageerd op het overlijden van Fidel Castro, wiens ouders vanuit Spanje naar Cuba emigreerden. "Als een zoon van Spanjaarden onderhield Castro altijd nauwe banden met Spanje en toonde hij veel affectie voor zijn familie en zijn culturele wortels. Om die reden deelt Spanje in het bijzonder het verdriet van de Cubaanse regering", klinkt het.

De Spaanse premier Mariano Rajoy zegt dat Castro een "grote historische betekenis" had en beklemtoont  zijn "grote invloed" op de Latijns-Amerikaanse regio.

Woorden van bewondering maar ook kritiek in de reacties van de Franse president François Hollande en de Nederlandse premier Mark Rutte. "Castro belichaamde de Cubaanse revolutie", stelt Hollande, "zowel in de hoop die ze opwekte, als de ontgoocheling die volgde". Hollande noemt Castro een gezicht van de Koude Oorlog een persoonlijkheid van de twintigste eeuw. Hij wijst erop dat Frankrijk altijd de mensenrechtenschendingen in Cuba heeft aangeklaagd, maar zich ook steeds heeft uitgesproken tegen het Amerikaanse embargo tegen Cuba.

Mark Rutte noemt Castro een van de markantste gezichten van de twintigste eeuw. "Hij schreef wereldgeschiedenis. Hij omspant in persoon een periode van de Cubacrisis tot de historische handdruk tussen zijn broer en president Obama".  Maar Rutte is ook kritisch: "Onder zijn bewind vonden ook ernstige mensenrechtenschendingen plaats."

Meest gelezen